BM: İran’daki eylemlerde en az 7 bin kişi gözaltına alındı

Birlemiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’in sözcüsü Rupert Colville, İran’da Kasım ayı ortasında benzin zammına karşı başlayan gösterilerde en az 7 bin kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Cenevre’de basın toplantısı düzenleyen Rupert Colville, “15 Kasım’da patlak veren eylemlerin başından beri İran’ın 31 eyaletinin 28’inde en az 7 bin kişi gözaltına alındı” dedi.

Colville, Yüksek Komiser Michelle Bachelet’in, “tutukluluk koşulları, maruz bırakıldıkları fiziki muamele ve düzenli bir prosedür hakkının ihlal edilmesi ve önemli sayıda kişinin idam cezasına varan ihlallerle suçlanması karşısında son derece endişeli” olduğunu belirtti.

Bachelet de yazılı bir açıklama yaparak, “Yetkilileri keyfi bir şekilde özgürlüklerinden mahrum bırakılan tüm eylemcileri derhal serbest bırakmaya çağırıyorum” dedi.

Yaşanan ölümler hakkında da konuşan sözcü Colville, ellerindeki bilgilere göre 13’ü kadın ve 12’si çocuk olmak üzere en az 208 kişinin öldüğünü belirtirken, “Henüz doğrulamadığımız ama öldürülenlerin sayısının iki kat daha yüksek gösteren bilgiler de var” diye ekledi.

Washinton’a göre bini aşkın eylemci öldürülmüş olabilir. ABD’nin İran Özel Elçisi Brian Hook, Dışişleri Bakanlığı binasında düzenlediği basın toplantısında, “Gerçekler İran sınırlarının dışına çıkmasıyla birlikte, öyle görülüyor ki rejim eylemlerin başından beri bini aşkın İran vatandaşını öldürmüş olabilir” dedi.

İranlı muhalif örgüt Halkın Mücahitleri kaynaklarına göre, eylemler 189 kente yayıldı ve bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Halkın Mücahitleri, hayatını kaybedenlerden 320’sinin isimlerini de yayınladı.