Biden: Netanyahu İsrail’e yarardan çok zarar veriyor

ABD Başkanı Joe Biden, bir televizyon kanalına verdiği mülakatta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ülkesine “yarardan çok zarar verdiği” tepkisinde bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden MSNBC'ye verdiği mülakatta İsrail Başbakanının savaştaki tutumunu eleştirerek "masum hayatlar konusunda daha dikkatli olması gerektiğini" söyledi.

Joe Biden, Netanyahu'nun Gazze savaşındaki tutumu ile "İsrail'e yarardan çok zarar verdiğini" söyledi. Biden, "İsrail'i savunma hakkı var, Hamas'a saldırmaya devam etme hakkı var. Ancak eylemleri sonucunda kaybedilen masum hayatlar konusunda daha dikkatli olması gerekiyor" dedi.  Biten, "Bana göre İsrail'e yarardan çok zarar veriyor" diye ekledi.

Joe Biden'a İsrail'in saldırılarında geçmemesi gereken bir "kırmızı çizgi" olup olmadığı ve özellikle Filistin topraklarının güneyindeki Refah'ta büyük bir İsrail saldırısının olup olmayacağı soruldu. Biden, kırmızı çizgi konusunda muğlak ifadeler kullandı.

"Bu bir kırmızı çizgi" diyen 81 yaşındaki Demokrat Başkan, "İsrail'i asla terk etmeyeceğim. İsrail'i savunmak son derece önemli olmaya devam ediyor. Silah sevkiyatını tamamen durdurmak istediğim bir kırmızı çizgimiz yok" şeklinde konuştu. ABD Başkanı, böyle bir durumda İsraillilerin artık "Demir Kubbe tarafından korunmayacağını belirtti.

Roket ve füzeleri engelleyen bu savunma aygıtının çalışması için Amerikan yardımı hayati önem taşıyor. Ancak Joe Biden, "Kırmızı çizgiler var...30 bin Filistinlinin daha ölmesi mümkün değil” diye vurguladı.

Amerikan Başkanı, Hamas'ın 7 Ekim’deki saldırısından kısa bir süre sonra gittiği İsrail'e, yeni bir ziyaret olasılığı konusunda da kaçamak cevaplar verdi.

Medyaya göre Amerikan Başkanı İsrail hükümetinin başındaki kişiye karşı duyduğu hayal kırıklığını artık gizlemiyor.

Perşembe günü Kongre'de yaptığı bir konuşmanın ardından Biden’ın mikrofonlara Gazze'ye insani yardımın arttırılması gerektiği konusunda gayrı resmi ifadeleri yansımıştı. "Bunu kafasına sokması gerekecek. Bir ateşkes görmek istiyorum" diyen Joe Biden, ilk adım olarak altı haftalık bir çatışmaların durdurulmasından bahsetmişti.