Bağdat, uluslararası koalisyonun varlığına son vermekte ‘kararlı’!

Irak Başbakanı Muhammed Şia el-Sudani, ABD saldırısında Bağdat'taki Haşdi Şabi bağlantılı bir grubun komutanının öldürülmesinden bir gün sonra, uluslararası DAİŞ karşıtı koalisyonun Irak'taki varlığına son verme konusundaki "kesin" kararlılığını yineledi.

Hükümeti İran'a yakın olarak değerlendirilen partiler tarafından desteklenen Muhammed Şia el-Sudani, Irak'ta konuşlandırılan yabancı birliklerin ülkeyi terk etmesini istediğinin sinyallerini geçtiğimiz haftalarda vermişti. Ancak bu yeni açıklama, Irak'ın İsrail ile Hamas arasındaki savaş ortamında yapıldı. 

Perşembe günü, Haşdi Şabi koalisyonunun bir parçası olan El Nüceba hareketinin bir komutanı ve bir başka üyesi Bağdat'ta ABD insansız hava aracının saldırısı sonucu öldürüldü. Washington "meşru müdafaa eylemi" dedi. Bağdat ie bunu uluslararası koalisyonun "saldırganlığı" olarak nitelendirdi. 

Cuma günü Sudani "uluslararası koalisyonun varlığına son verme konusundaki kararlı tutumunu’’ teyit ederek, ‘’Çünkü koalisyonun varoluş gerekçesi sona ermiştir" dedi. 

Ocak 2020'de Bağdat'ta bir ABD insansız hava aracı saldırısı sonucu öldürülen İran'ın Orta Doğu'daki askeri operasyonlarının eski mimarı Kasım Süleymani'yi anma töreni sırasında açıklama yapan Sudani, "ikili bir komite" aracılığıyla yürütülecek bir "diyalogun bu varlığa son verme yöntemlerini belirlemesi gerektiğini" söyledi.

2014'ten bu yana Irak'ta DAİŞ çeteleriyle mücadele kapsamında konuşlandırılan ABD ve uluslararası koalisyon birlikleri, Ekim ayında Gazze'de İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların başlamasından bu yana Irak ve Suriye'de neredeyse her gün saldırıların hedefi oluyor.

Bu saldırıların çoğunu, İran'ın müttefiki olarak değerlendirilen ve düzenli Irak birliklerine resmi olarak entegre edilen Haşdi Şabi ile bağlantılı "Irak'taki İslami Direniş" üstlendi. 

Washington öncülüğündeki uluslararası koalisyonda Fransa ve İspanya'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülke yer alıyor. Bu koalisyon, DAİŞ’in Irak ve Suriye'de geniş alanları kontrol ettiği dönemde kuruldu. Bu koalisyonun bir parçası olarak Washington Irak'ta 2 bin 500, Suriye'de ise 900 asker bulunduruyor.