Avrupalı üreticiler AB-Mercosur antlaşmasına tepkili

AB ile dört Güney Amerika ülkesi arasında imzalanan serbest ticaret antlaşmasına Avrupa’daki tarım üreticilerinden tepki geliyor.

Avrupa Birliği (AB) ile Brezilya, Arjantin, Uruguay ve Paraguay’ın üyesi olduğu Güney Amerika Ortak Pazarı (Mercosur) arasındaki serbest ticaret antlaşmasına, Avrupalı hayvan yetiştiricilerinden ilk itiraz geldi.

Pazartesi günü Avrupa Parlamentosu (AP) ve devletlere çağrıda bulunan Fransa, İrlanda, Polonya, İspanya ve İtalya’dan hayvan yetiştiricileri, Güney Amerika ülkeleriyle serbest ticaretin hem sağlık hem de ekonomi açısından ciddi sorunları beraberinde getireceği kaygısını paylaştı.

5 ülkeden tarım sektöründen çok sayıda mesleği temsil eden kuruluşların imzasını taşıyan bir basın açıklamasında, Mercosur ile serbest ticaretin ekonomik zararına işaret edildi. Basın açıklamasında, Güney Amerika’dan yılda en az 100 bin ton daha fazla büyükbaş hayvan eti ithal edileceği, bunun ise Avrupalı yetiştiriciler ve diğer şirketlere ekonomik kayba neden olacağı savunuldu.

SAĞLIĞI TEHLİKEYE ATACAK İDDİASI

Güney Amerika’dan ithal edilecek etlerin Avrupalı tüketicilerin sağlığını tehlikeye atacağı iddia edilen açıklamada, Mercosur ülkelerindeki denetimlerin yeterli olmadığı iddia ediliyor.

Üreticiler, özellikle Güney Amerika’da hayvan yetiştiriciliğinde kullanılan kimi maddelerin AB’de yasak olduğunu ve ormanlar başta olmak üzere çevrenin korunmasına dikkat edilmediğine işaret ediyor.

Basın açıklamasında gündeme getirilen bir diğer iddia ise, Brezilya’da etlere yönelik kontrollerin ortalamanın altında olduğu. Açıklamada, yakın dönemde Brezilya’dan Avrupa’ya ihraç edilen bazı etlerin bozuk olduğu veya bazılarının sahte belgelerle normlara uygunmuş gibi gösterildiği hatırlatıldı.

TOPLAMDA 87 MİLYAR EURO’YU BULAN BİR PAZAR

AB ve Mercosur arasındaki serbest ticaret antlaşması ile karşılıklı olarak ürünlere getirilen gümrük vergileri ile ‘ticari engellerin’ ortadan kaldırılması hedefleniyor.

20 yıldır müzakereleri süren antlaşma ile toplamda 87 milyar Euro’yu aşan karşılıklı dış ticarette aktif olan şirketlere milyarlarca Euro vergi muafiyeti sağlanacağı bildiriliyor.

AB üyesi ülkelerde 512 milyon kişi yaşarken, Mercosur’u oluşturan Brezilya, Arjantin, Uruguay ve Paraguay, toplamda 260 milyonu aşkın nüfuslarıyla Avrupa şirketleri için önemli bir pazar olarak kabul ediliyor.

Geçtiğimiz yıl AB ülkelerinden Mercosur ülkelerine 45 milyar Euro kadar ihracat gerçekleşirken, bu ülkelerden 42,6 milyar Euro ithal edildi. AB böylelikle Mercosur için en önemli ticaret ve yatırım ortağı olarak öne çıkıyor.