Auschwitz'in muhasebecisi cezasını çekecek

Almanya'da federal mahkeme kamuoyunda "Auschwitz muhasebecisi" olarak adlandırılan ve 2 yıldır cezasının verilmesine rağmen hala dışarıda olan eski SS mensubu Oskar Gröning için kararını açıkladı.

2015 yılında Nazi döneminde Auschwitz toplama kampındaki kitlesel ölümlere yardım ettiği gerekçesiyle eski SS mensubu Oskar Gröning hakkında 4 yıllık hapis cezası verilmişti. Karar Almanya'da bir ilkti. Çünkü Gröning doğrudan ölümlere katılmamıştı, ancak mahkeme buna rağmen onun kitlesel ölümlere dolaylı olarak destek verdiğini bildirmişti.

"300 binden fazla kişinin öldürülmesine yardım etmek" suçlamasıyla 4 yıl hapse mahkum edilmesine rağmen yaşından dolayı cezaevi şartlarının sağlık durumunu kötüleştireceği belirtilerek, Grönning'e cezaevine gönderilmemişti.

Bir dönem Almanya'yı gündemine meşgul eden bu yargılanmaya ilişkin federal mahkeme nihai kararını açıkladı. Mahkeme Grönning'in cezaevine giremeyeceğine ilişkin gerekçeleri reddederek "Sağlık durumunun kötüleşmesi ihtimali cezanın çekilmeyeceği anlamına gelmez" görüşünü bildirdi.

Kamuoyunda "Auschwitz muhasebecisi" olarak bilinen Gröning mahkemede Nazilerin Auschwitz-Birkenau'daki toplama kampına trenlerle getirilen Yahudilerin değerli eşyalarını toplayıp, kayıt altına almaktan sorumlu bir SS üyesiydi.

Gröning mahkeme sırasında kampta yaptığı işten dolayı çok üzgün ve pişman olduğunu söylemekle yetinmişti. Bankacılık eğitiminin ardından gönüllü olarak SS kuvvetlerine katılan Gröning, 1942 yılında 21 yaşındayken Auschwitz toplama kampına gönderilmişti.

Nazi Almanyası Polonya topraklarında bulunan Auschwitz-Birkenau kampına 1940-1945 yılları arasında 400 bin Yahudi tutukluyu göndermişti. II. Dünya Savaşı döneminde kurulmuş en büyük toplama, zorunlu çalışma ve sistematik katliam kampı olarak Auschwitz'de 1 milyonu Yahudi olmak üzere 1,1 milyon insanın öldürüldüğü tahmin ediliyor.