Arap Birliği İran gündemiyle olağanüstü toplanacak

Suudi Arabistan, Arap Birliği'nin olağanüstü toplantıya çağırdı. AFP'nin diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Suudi Arabistan, İran'ın bölgedeki ihlallerini tartışmak için toplantı istedi.

Arap Birliği'nin önümüzdeki Pazar günü toplanacağı bildirildi. Arap diplomatik kaynakları, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de toplantı talebine destek verdiği ve Cibuti Cumhuriyeti'nin de onayladığını belirtti.

Kahire merkezli Arap Birliği'nin dönem başkanlığını Cibuti yapıyor. Riyad'ı talebi, Yemenli Husi milislerinin 4 Kasım'da Riyad'a füze saldırısı ardından geldi.

Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Salman, bu saldırıdan İran'ı sorumlu tutarak, ülkesine yönelik doğrudan askeri bir saldırı olarak değerlendirmişti.

İran, bu açıklamayı provokasyon olarak nitelendirmiş, Riyad'ı ateşle oynamamaya çağırmıştı. Riyad'ın Arap Birliği'ni toplantıya çağırmasının gerekçeleri arasında Bahreyn'de petrol boru hattına yönelik sabotaj eylemi var.

Suudi petrolünü taşıyan petrol boru hattı Cumartesi günü yapılan sabotaj eylemi nedeniyle durmuştu. Bahreyn de bu saldırıdan İran'ı sorumlu tuttu. İran yalanladı.

İran ile Suudi Arabistan arasındaki gerilim bir çok ülkede nüfuz savaşına dönüşmüş durumda. Yemen ve Suriye'deki savaşın yanı sıra, Bayreyn, Katar ve Lübnan da bölgesel rekabetin çatışma sahasına dönüştü.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, 5 Haziran'dan bu yana Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmiş durumda. Dört ülke, Katar'ı terörizme destek vermek ve İran'a yakınlaşmakla suçluyor.