Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Almanya: SETA'yı Albayrak ailesi finanse ediyor

Alman hükümeti, fişlemeler yapan SETA’nın AKP hükümetiyle bağı olduğunu, finansını da Albayrak Ailesi'nin sağladığını açıkladı.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı SETA'nın, son yıllarda yayımladığı fişleme raporları, yoğun tartışmalara neden oluyor. Özellikle geçen yaz kamuoyuna sunduğu 'Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları' başlıklı 'rapor', hem Avrupa hem de Türkiye'de tepki çekti. Sözde raporda gazeteciler fişlenmişti.

ALMAN HÜKÜMETİ: ALTUN VE KALIN DA SETA'DA ÇALIŞMIŞTI

Sol Parti'nin Federal Meclis Grubu, SETA hakkında Alman hükümetine bir soru önergesi verdi. Önergede SETA ile AKP arasındaki ilişkiye, vakfın en çok merak edilen finansmanına dair sorular yer alıyor.

DW Türkçe'nin haberine göre, birçok soruya cevap vermeyen Alman hükümetinin, vakfa ve mali kaynağına ilişkin ilk soruya verdiği yanıt ise şöyle oldu:

"Federal Hükümet'in bilgisine göre SETA bir devlet kuruluşu değildir. Merkezi Ankara'dadır, İstanbul, Brüksel, Washington, Kahire ve 2017'den beri de Berlin'de bir şubesi bulunmaktadır. Hükümete yakın olan kuruluş büyük ölçüde Albayrak Ailesi tarafından finanse edilmektedir."

SETA Vakfı'nın başında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın ağabeyi Serhat Albayrak bulunuyor.

Alman hükümeti, AKP ile SETA arasındaki bağdan haberdar olduğuna, Türk Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın daha önce SETA’da çalıştıklarına dikkat çekti.

Alman hükümeti, UID üyeleriyle SETA kadroları arasında bağ tespit ettiklerini belirtti.

JELPKE: KÖTÜ AMAÇLI YAPILANMA; ENGELLENMELİ

Soru önergesini veren Sol Partili Ulla Jelpke, "SETA zararsız bir bilim kuruluşu değildir. Erdoğan rejiminin ihbara yönelik faaliyet yürüten, kötü amaçlı bir lobi yapılanmasıdır. AKP’nin zirvesine yakın ilişkisi de olan bu kuruluşun faaliyetlerine son verilmelidir" dedi.