Almanya Kuzey Akım 2’yi iç hukuka uygun hale getirdi

Almanya Federal Meclisi, birçok AB ülkesiyle ABD’nin sert bir biçimde karşı çıktığı Rus doğalgazını taşıyacak Kuzey Akım 2 boru hattı projesini yasal mevzuata uygun hale getirdi.

Rus doğalgazını Almanya’ya doğrudan Baltık Denizi üzerinden taşıyacak Nord Stream 2 (Kuzey Akım 2) boru hattı projesinin önündeki hukuki engellerden biri daha kaldırıldı. Federal Meclis’te yapılan oylamada, Avrupa Birliği’nin (AB) doğalgaza ilişkin direktiflerinin Alman hukukuna uyarlanmasına ilişkin tasarı kabul edildi.

Kabul edilen tasarıyla AB’nin doğalgaza ilişkin tüm kural ve normları Almanya’nın ‘AB dışından partnerleriyle’ arasındaki boru hatları için de geçerli olacak. Böylelikle Rusya doğalgazının Almanya’ya taşınmasında ciddi bir alternatif olan Kuzey Akım 2 projesi yasal korumaya büründürülmüş olacak.

AB VE ABD’NİN TEPKİSİNİ ÇEKİYOR

Rusya’nın kamuya ait şirketi Gazprom ile varılan anlaşmayla başlatılan Kuzey Akım 2 boru hattı, doğalgazı Baltık Denizi üzerinden doğrudan Almanya’ya ulaştırmayı hedefliyor. Son olarak Danimarka’nın kara sularından hattın geçişine izin vermesiyle birlikte 2020’de tamamlanmasına kesin gözüyle bakılan proje, 9 milyar Euro’ya mal olacak.

Ancak Kuzey Akım 2, Ukrayna’nın yanı sıra AB üyeleri Polonya ve Baltık ülkeleri için hem ekonomik hem de siyasi nedenlerden ötürü sorunlu. Zira daha önce Rus doğalgazının önemli bir kısmı Ukrayna ve Polonya üzerinden taşınırken, bu ülkeler Kuzey Akım ve Kuzey Akım 2 projeleriyle Rusya’ya ciddi bir güç sağlandığını savunuyorlar.

Projenin Almanya’yı ve Avrupa’yı enerji alanında daha fazla Rusya’ya bağımlı kıldığı eleştirileri de getiriliyordu. Ayrıca Avrupa’nın enerji alanında giderek daha fazla Rusya’ya bağımlı hale gelmesinin uluslararası konularda Moskova’ya karşı hareket alanını daraltacağı endişesi hâkim.

AMERİKAN İHRACATINI ENGELLEME RİSKİ

Projeye karşı çıkan bir diğer ülke ise, Amerika Birleşik Delvletleri (ABD). Bu ülkenin sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatına engel gördüğü Kuzey Akım projelerine karşı projelerde yer alan şirketlere Amerikan Senatosu’nda yaptırım kararı alınmıştı. Boru hattı projesi Rus Gazprom’un yanı sıra Shell, OMV, Engie, Uniper ve BASF Wintershall gibi şirketler tarafından finanse ediliyor.

Üstelik Polonya ve Letonya gibi ülkeler, ABD’nin Avrupa’ya yönelik ihracatına hazırlık yapmak amacıyla çok sayıda LNG terminali inşa etmişlerdi.

Her biri 55 milyar metreküp kapasiteye ulaşabilen iki boru hattı projesiyle Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacının beşte birinden fazlası sağlanmış olacak. Bu ise, Avrupa pazarına girmeye çalışan ABD için zor bir durum. Projenin büyük oranda tamamlandığı biliniyor.