Almanya’da metal emekçileri uyarı grevinde

Almanya’da milyonlarca metal endüstrisi emekçisinin hak taleplerine olumsuz yanıt verilmesi üzerine uyarı grevleri başlatıldı.

IG Metall sendikalar birliği tarafından yürütülen toplu müzakerelerde, emekçilerin en az yüzde 6’lık zam talebinin karşılanmaması nedeniyle uyarı grevleri başladı.

Sendikaların çağrısı üzerine bugün Nordrhein-Westfalen (NRW) ile Bavyera eyaletlerinde binlerce emekçi greve gitti. NRW eyaletinde dün geceden itibaren başlatılan grev kapsamında Kirchoff otomobil fabrikasındaki tüm çalışanlar iş bıraktı. Bavyera eyaletindeki Aschaffenburg’ta da gece vardiyasındaki tüm metal çalışanları iş bırakarak, işverenleri uyardı.

İki eyalette başlatılan uyarı grevleri yarından itibaren diğer eyaletlere de yayılacak.

İşveren temsilcileriyle müzakereleri yürüten IG Metall, çalışanlara en az yüzde 6 zam ile haftalık çalışma sürelerinin 28 saate kadar düşürülebilmesi imkanının tanınması gibi hakları talep ediyordu. Yine vardiyalı çalışanlar ile çocuk sahipleri ve çocuk bakmak zorunda olan çalışanlara kısmi ücret tazmini de talepler arasında.

Metal endüstrisindeki işveren temsilcileri ise yıllık sadece yüzde 2 zam vereceklerini ilan etmişlerdi. Metal endüstrisinde toplam 3,9 milyon çalışanı ilgilendiren müzakereler Perşembe günü Baden-Württemberg eyaletinde devam edecekken, diğer eyaletlerde ise 15 Ocak’ta yapılması bekleniyor.