Almanya’da koalisyon ihtimali Schulz’un ikna edilmesine bağlı

Almanya’da genel seçimlerin üzerinden geçen iki ayda en çok umut bağlanan Jamaika koalisyonu görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması ardından Başbakan Merkel’in tek umudu olan SPD’yi ikna çalışmaları cumhurbaşkanlığı düzeyinde sürüyor.

SPD içerisindeki bir kesimin de daha önce üç kez kurulan ‘Büyük Koalisyona’ meyilli olduğu savunuluyor.

24 Eylül seçimlerinden sonra Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU), Liberal Demokrat Parti (FDP) ile Yeşiller Partisi ile "Jamaika" adı verilen koalisyonu kurmak için haftalar süren görüşmeler geçen hafta sonunda başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

ERKEN SEÇİMİ ENGELLEMEK İÇİN TEK SEÇENEK MEVCUT KOALİSYONLA DEVAM ETMEK

1949 yılından bu yana Almanya’da ‘birbiriyle uyumlu’ partiler arasındaki koalisyon kurma şansı ilk kez bu denli az olurken, 12 yıldır başbakanlık görevinde olan CDU lideri Angela Merkel’in yeniden göreve gelmesi için tek şansı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile hükümet kurmak.

24 Eylül seçimlerinde Federal Meclis’e 709 parlamenter seçilirken, CDU ile kardeş partisi CSU 246, SPD 153, sağ-popülist Almanya için Alternatif (AfD) 94, FDP 80, Sol Parti (Die Linke) 69 ve Yeşiller 67 sandalye kazanmıştı.

Seçimde büyük bir başarısızlık yaşayan eski Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz liderliğindeki SPD, seçim gecesi ‘asla koalisyona gitmeyeceğini’ duyurduğu Angela Merkel için tek seçenek olarak kaldı. Sol Parti ve AfD tüm partiler tarafından koalisyon seçeneği dışında bırakıldığından, FDP ve Yeşiller’in olmadığı bu durumda SPD’nin koalisyona yanaşmaması halinde erken genel seçimlere gidilmesi gerekecek.

SPD KÖKENLİ CUMHURBAŞKANI SCHULZ’U İKNA ETMEYE ÇALIŞACAK

Mart ayında CDU/CSU ve SPD koalisyonunun uzlaşmasıyla cumhurbaşkanlığına seçilen Frank-Walter Steinmeier ise, Merkel’in en önemli umudu.

Jamaika görüşmelerinin başarısız geçmesi ardından erken seçime karşı olduğunu vurgulayan Steinmeier, Pazartesi’den bu yana parti liderleriyle görüşerek, koalisyon seçeneklerinin yeniden ele alınmasını istemişti. Pazartesi Angela Merkel’le görüşen Cumhurbaşkanı Steinmeier, Salı günü Yeşiller ve dün ise FDP liderleriyle bir araya geldi.

Almanya’da 1966-1969, 2005-2009 ve 2013-2017 arasında kurulan CDU/CSU-SPD’den oluşan ‘Büyük Koalisyonu’ en önemli seçenek olarak gören Steinmeier’in Schulz’u kişisel ilişkisine dayanarak ikna şansının olmadığı yorumları yapılıyor. Steinmeier ve Schulz’un SPD içerisinde birbirlerine uzak tarz ve politikaları savundukları biliniyordu.

SPD İÇİNDEKİ BİR KESİM İSTİYOR

Başarısız olduğu seçim kampanyasında sosyal hakların az da olsa genişletilmesinden yana tavır alan Schulz’un ikna edilebilmesi için ise SPD içerisindeki bir kesimin çabaladığı bildiriliyor.

SPD’nin sağ kanadının Merkel ile koalisyona devam etmekten yana olduğu ve birçok başkan yardımcısının da bu fikre destek verdiği yorumları yapılıyor.