Almanya’da koalisyon görüşmelerinde mülteci anlaşmazlığı

Almanya’da Hristiyan demokrat CDU/CSU ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında devam eden koalisyon ön görüşmelerinde mültecilere ilişkin politikalar konusunda anlaşmazlıklar yaşanıyor.

24 Eylül’de yapılan genel seçimler sonrasında Aralık ayından bu yana devam eden ön görüşmelerinde, özellikle çocuk yaştaki mültecilere yaş testi yapılması konusunda tartışmalar sürüyor.

CDU’nun sadece Bavyera eyaletinde örgütlü olan kardeş partisi CSU’nun yarın yapılacak kış toplantılarında mültecilere yönelik politikaların sertleştirilmesi yönünde kararlar alınması bekleniyor. CSU’lu Federal Meclis üyeleri, mültecilere verilen yardımların kısıtlanmasının yanı sıra iltica hakkının sadece başvurucunun kimliğinin kesin olarak tespit edilmesi halinde verilmesini istiyorlar.

ÇOCUK MÜLTECİLERE YAŞ TESTİ VE İSTİHBARAT TAKİBİ

CSU’nun talepleri arasında çocuk yaştaki mültecilere şüphe halinde yaş testi yapılmasında ısrar ediyorlar. Bu talepte özellikle geçtiğimiz hafta 15 yaşındaki bir mülteci çocuğun arkadaşını bıçaklayarak öldürmesi nedeniyle ısrar edildiği savunuluyor. CSU ayrıca çocuk yaştaki çocukların da   istihbarat birimlerince takibe alınmasını talep ediyor. CSU bu sayede terörist eylemlerin önlenebileceğini savunuyor.

SPD MERKEL’E AZINLIK HÜKÜMETİ SEÇENEĞİNİ HATIRLATTI

Ancak CSU’nun bu taleplerine SPD’nin karşı çıktığı biliniyor. SPD Genel Başkan Yardımcısı Thorsten Schäfer-Gümbel, ‘büyük koalisyon’ olarak adlandırılan CDU/CSU-SPD koalisyonu görüşmelerinde anlaşmazlıklar olduğuna dikkat çekti. Schäfer-Gümbel, Hristiyan birlik partilerinin daha önce Yeşiller ve liberal FDP ile yaptığı koalisyon görüşmelerinin başarısız olması ardından SPD’ye yöneldiğini hatırlattı. SPD Başkan Yardımcısı, anlaşmazlıkların giderilememesi halinde 709 sandalyeli Federal Meclis’te 246 üyesi bulunan CDU ve CSU’nun azınlık hükümeti kurması ihtimalinin de seçenekler arasında olduğunu vurguladı.

CDU/CSU ve SPD arasındaki ön görüşmelerin ardından koalisyon görüşmelerinin resmen önümüzdeki Pazar günü başlatılması ve 12 Ocak’ta sonlandırılması planlanıyor. Görüşmelerden çıkacak koalisyon programı 21 Ocak’ta SPD kongresinde üyelerin oyuna sunulacak.

24 EYLÜL’DEN BU YANA HÜKÜMET KURULAMADI

24 Eylül’de yapılan seçimlerde CDU ve ortağı CSU ciddi oy kaybı yaşamış ve yüzde 42’den yüzde 32,9 oya gerilemişti. İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki en kötü seçim sonucunu alan SPD yüzde 20,5, aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) yüzde 12,6, FDP yüzde  10,7, Sol Parti (Die Linke) yüzde 9,2 ve Yeşiller yüzde 8,9 oy almışlardı. 709 parlamenterin seçildiği Federal Meclis’te partilerin sandalye dağılımı ise şöyle idi:  CDU/CSU 246, SPD 153, AfD) 94, FDP 80, Die Linke 69 ve Yeşiller 67.

Başbakan Angela Merkel’in başında olduğu CDU ile ortağı CSU ilk olarak Yeşiller ve FDP’yle ‘Jamaika’ adı verilen koalisyon için görüşmeler yapmıştı. Ancak bu görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanmıştı.