Afganistan’da 2017’de rekor sayıda sivil öldü

Birleşmiş Milletler’e göre Afganistan’da 2017 yılında 2.300’e yakın sivil öldü veya yaralandı. Bu bilanço, siviller açısından bugüne kadarki en ağır durumu ifade ediyor.

BM’nin Afganistan yardım misyonu MANUA, sivil ölümlere ilişkin yıllık raporunu açıkladı. Buna göre geçen yıl toplam 57 intihar saldırısı ve diğer saldırı biçimlerinde 606 kişi öldü, 1.690 kişi yaralandı. Böylece mayınlar ve diğer patlayıcılarla birlikte Afganistan’da ölüm ve yaralanmaların birinci nedeninin savaş olduğu kaydedildi.

BM özel temsilcisi Tadamichi Yamamoto, bu eğilim 2018 yılında da şimdiden doğrulandığını belirtti. Yamamoto, Ocak ayının son 10 gününde Kabil’de üç büyük saldırı ile İngiliz sivil toplum örgütü Save the Children’a yönelik saldırıda 130’dan fazla kişinin ölüğü 250’den fazla kişinin yaralandığını hatırlattı.

Çatışmadan kaynakları tüm ölü ve yaralanmalar hesaba katıldığında 2017 yılında da önceki dört yıl gibi 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti ya da yaralandı. BM raporuna göre geçen yıl toplam 3.438 kişi öldü ve 7.015 kişi yaralandı. Bir önceki yıla göre yüzde 9’luk bir düşüş yaşansa da 10 bin sınırının üzerinde kalmaya devam etti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad El Huseyin, “İnsanlar günlük faaliyetlerini yaptıkları sırada, otobüsle seyahat ettiklerinde, camide dua ettiklerinde ya da sadece hedef alınan binanın yanından geçtiklerinde öldürülüyorlar” dedi.