ABD Yüksek Mahkemesi’nden seyahat yasaklarına onay

ABD Yüksek Mahkemesi, Başkan Donald Trump’ın 6 ülke vatandaşlarına yönelik seyahat yasağının son halini onayladı.

Ocak ayında göreve gelen Donald Trump, İran, Yemen, Somali, Suriye, Çad ve Libya vatandaşlarına seyahat yasağı getiren bir kararnameyi imzalamıştı. İlk versiyonu federal mahkemelerce iptal edilen kararnamenin 25 Eylül’deki son versiyonu, ABD Yüksek Mahkemesi’nce onaylandı.

Kararnameye yönelik yapılan itirazların değerlendirilmesine kadar geçici olarak geçerli olan bu onay ile Venezuela hükümet temsilcileri ve Kuzey Kore vatandaşlarına yönelik yasak da onanmış oldu.

Marylan ve Hawai’deki federal yargıçlar tarafından alınan kararlarda söz konusu kararname büyük oranda geçersiz kılınmıştı.

Trump’ın çıkardığı seyahat yasakları kararnamesinin ilk iki versiyonu sadece 6 Müslüman ülkeyi kapsarken, seyahat yasakları sınırlı idi. Ancak son versiyonda yasaklara Kuzey Kore ve Venezuela dahil edilirken, seyahat yasaklarına herhangi bir süre getirilmemişti.

Donald Trump, seyahat yasaklarıyla ülkesine yönelik ‘terör tehlikesine karşı önlem’ aldığını savunuyor. Kararnameler ‘ayrımcılığı arttırdığı’ gerekçesiyle birçok sivil toplum kuruluşu tarafından protesto edilmişti.