Son Dakika: PKK sonuç bildirisi açıklandı: PKK adıyla yürütülen çalışmalar sonlandırıldı

ABD ve Çin, ticaret savaşına 90 günlük ara verdi

ABD ve Çin, Cenevre’nin Cologny kentinde gerçekleştirilen iki günlük müzakerelerin ardından, karşılıklı olarak uyguladıkları cezai gümrük vergilerini geçici olarak düşürme ve ticaret savaşına 90 günlük ara verme kararı aldı.

Taraflar, bu süre boyunca karşılıklı tarifeleri sırasıyla %30 ve %10 seviyesine çekecek.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, “90 günlük bir duraklama konusunda anlaşmaya vardık” dedi. 

Müzakereler öncesinde ABD, Çin mallarına bazı kalemlerde %145’e varan ek gümrük vergileri uygularken, Çin de %125 oranında misilleme tarifeleri koymuştu.

Ancak ABD’nin, Çin'den ithal edilen fentanil üretiminde kullanılan bileşenlere yönelik %20’lik ek tarifeleri yürürlükte kalmaya devam ediyor. Bu nedenle ABD’nin toplam gümrük oranı fiilen %30 olarak belirlendi.

NE OLMUŞTU?

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı, Donald Trump döneminde Nisan ayında ABD'nin Çin’e %34 ek vergi getirmesiyle başlamıştı. Çin buna misillemeyle karşılık verince iki taraf arasında gümrük tarifeleri kademeli olarak yükselmiş, bu da küresel ekonomide ciddi sarsıntılara neden olmuştu.

Bu son gelişmeyle birlikte, ABD ve Çin tarafları “ayrışma değil, işbirliği” mesajı veriyor. Scott Bessent, iki tarafın da bir ekonomik kopuş istemediğini vurgularken, ortak çıkarlar doğrultusunda gerginliğin azaltılmasının hedeflendiğini belirtti.

YENİ SÜREÇ

Müzakerelerin devamı için iki ülke, ortak bir istişare mekanizması kurdu. Bu süreç, Scott Bessent ve Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng tarafından yürütülecek. Şimdilik yeni bir görüşme takvimi belirlenmiş değil.

Bu gelişmeler, Dünya Ticaret Örgütü’nün küresel ticarette “iki kutuplu” bir yapıya dönüşme endişesini artırdığı bir dönemde, yeniden diyaloğun kurulması açısından kritik önem taşıyor.