ABD’nin dev altyapı programı neyi hedefliyor?

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) kısmen kullanılamaz ve tehlikeli hale geldiği bildirilen altyapı çalışmaları için tarihinin en büyük modernizasyon programı hayata geçirilmek isteniyor.

ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanan ‘Altyapı Modernleştirme Planı’ kapsamında en az 1,5 trilyon dolarlık yatırım planlanıyor. Trump yönetimi tarafından Kongre’ye sunulan planda, köprüler, yollar, barajlar, su iletim hat ve tünelleri başta olmak üzere on binlerce alanda çalışma öngörülüyor.

Kongre’ye sunulan 1,5 trilyonluk plana göre, Federal Hükümet Bütçesi’nden sadece 200 milyar dolar harcanacak. Geri kalan 1,3 trilyon doların ise eyaletler, belediyeler ve özel sektör tarafından karşılanması isteniyor.

DEMOKRATLARDAN ELEŞTİRİ

Seçim kampanyasındaki en önemli vaatlerinden olan dev altyapı modernizasyon projelerini savunan Donald Trump, ABD yönetimlerinin bugüne kadar yaptığı ‘gereksiz harcamalar’dan sonra sıranın ‘kendi ülkesine’ geldiğini savundu. Ortadoğu’ya 7 trilyon dolar harcandığını iddia eden Trump, dev yatırımların gerekli olduğunun altını çizdi.

Muhalefetteki Demokrat Parti ise, 1,5 trilyonluk planın maliyetinin dar gelirlilerin ve çalışanların sırtına yüklendiğini savunuyor. Demokrat Parti’ye göre, mevcut haliyle bu plan ülkedeki on milyonlarca ‘çalışanın sırtından büyük şirketlere ve inşaat devlerine verilen hediye’ anlamına geliyor.

MEVCUT ALTYAPI 7 YILDA 4 TRİLYON DOLARLIK KAYBA YOL AÇACAK

Trump’ın ortaya koyduğu planın ABD ekonomisi için önemi, planın finansmanına ilişkin eleştirileri olanlar dahil tüm kesimler tarafından kabul görüyor.

ABD ekonomisinin mevcut altyapı problemleriyle 2025 yılına kadar 4 trilyon dolarlık kayıp yaşaması bekleniyor.

Amerikan Mühendisler Birliği adlı bir kuruluşun tahminlerine göre, ülkenin altyapısının modernizasyonu için sadece 2020 yılına kadar 3 trilyon 600 milyar dolar gerekiyor. Bu tespite göre en az 60 bin köprü, elektrik iletim ve dağıtım ağları, barajlar ile su iletim hatlarının yenilenmesi kaçınılmaz.