AB’nin vergi cenneti ‘kara listesinde’ 17 ülke

AB’nin dün yayınladığı ve vergi cenneti olarak kara listeye alınan ülkeler arasında Güney Kore ile Birleşik Arap Emirlikleri de (BAE) bulunuyor.

Avrupa Birliği (AB) Maliye Bakanları toplantısında alınan bir kararla, 17 farklı ülkenin ‘vergi cenneti’ olarak listelendiği duyurulmuştu.

‘Vergi kaçakçılığıyla mücadele’ amacıyla oluşturulan ‘kara listede’ irili ufaklı devletler bulunurken, Panama Belgeleri ile Paradise Papers gibi paravan şirketleri açığa çıkaran önemli belgeler sonrasındaki tartışmalara ‘cevap olunması’ isteniyor.

Kara listeye alınan ülkeler şunlar: Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Barbados, Grenada, Guam, Moğolistan, Namibya, Palau, Panama, Samoa, Amerikan Samoası, Marshall Adaları, Macau, St. Lucia, Trinidad and Tobago ile Tunus.

Dünkü toplantıda ayrıca büyük internet şirketleri olmak üzere AB’den vergi kaçıran şirketler de ele alındı. Google veya Amazon’un yanı sıra Apple, Nike ve diğer birçok büyük uluslararası şirketin merkezlerini vergi oranları düşük olan ülkelerde tuttukları biliniyor. Bu şirketler gelirlerini elde ettikleri ülkelerdeki yüksek vergi oranlarından kaçmak için bu yöntemi seçiyorlar.

AB ülkelerinin sadece bu yöntemle yıllık 60 milyar euronun üzerinde kaybı olduğu tahmin edilirken, tüm mükelleflerin kaçırdığı vergilerin miktarının yüz milyarlarca euroyu bulduğu hesaplanıyor.