AB’nin Rusya etkisini azaltma zirvesi Brüksel’de başlıyor

Avrupa Birliği (AB), eski Sovyetler Birliği (SSCB) ülkeleriyle bugün yapacağı zirveyle, Rusya’nın bu ülkeler üzerindeki etkinliğini azaltmayı hedefliyor.

Bugün Brüksel’de başlayacak 5’inci Doğu Ortaklığı zirvesi, Rusya’yla ilişkileri gergin olan Ukrayna ve Gürcistan ile Belarus, Azerbaycan, Moldavya ve Ermenistan’ı kapsıyor.

Ukrayna, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan ve Moldavya’nın cumhurbaşkanlığı veya başbakanlık düzeyinde katılım göstereceği zirvede Rusya ile sıkı ilişkileri olan Belarus ise Dışişleri Bakanı düzeyinde temsil edilecek.

AB ise zirvede Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani’nin yanı sıra bazı ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarıyla yer alacak.

Zirvede eski SSCB ülkelerinin AB’yle işbirliğini geliştirmesini hedefleyen zirvenin serbest ticaret, enerji, iletişim, kurumsal yönetimlerin güçlendirilmesi ve ekonomik kalkınma gibi konuların ele alınacağı bildiriliyor.

UKRAYNA’NIN EKONOMİK BEKLENTİLERİ VAR

2014 yılında AB ile Ortaklık Anlaşması imzalayan ve yaz aylarından itibaren vatandaşları AB’ye vizesiz girebilen Ukrayna’nın birliğe üye olma gibi bir hedefi bulunuyor. 2013 sonundan itibaren Batı ve Rusya yanlılarının çatıştığı ve doğu bölgeleri önemli oranda Rus milislerin elinde olan Ukrayna, ekonomik krizi aşmak için AB’den daha fazla ekonomik destek de bekliyor.

AB’nin yanı sıra Batılı ülkelerin yıllardır sert biçimde eleştirdiği Aleksander Lukaşenko yönetimindeki Belarus ise, zirveye sadece Dışişleri Bakanı’nı gönderiyor. Daha önce AB’ye seyahat yasağı uygulanan Lukaşenko’ya yönelik yasak geçtiğimiz yıl kaldırılmıştı. Ancak Belarus, eski SSCB ülkeleri arasında Rusya’yla ilişkileri en sıkı olan ülkelerden.

ENERJİ POLİTİKASI DA ELE ALINACAK

Zirvede ayrıca enerji konusunda özellikle Güney Gaz Koridoru’nun geleceği konuşulacak. Söz konusu proje Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan gibi ülkelerin Hazar Denizi’ndeki gaz yataklarından Türkiye üzerinden Avrupa’ya gaz sevkiyatını hedefliyor. Bu projenin AB’nin Rusya’ya olan enerji bağımlılığını azaltma amacını taşıdığı biliniyor.

Zirvede Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ sorununun yanı sıra 6 ülkedeki kurumsal sorunlar da masaya yatırılacak.

AB’NİN MALİ YARDIMLARINDAN FAYDALANIYORLAR

2009 yılı da Çekya’nın başkenti Prag’da açılışı yapılan Doğu Ortaklığı adlı AB programı kapsamında eski SSCB üyesi 6 ülkeye farklı formlarda 3,2 milyar euro finansman sağlanmıştı. AB’nin önemli önemli finansman mekanizmalarından AB Komşuluk Politikası kapsamında finanse edilen bu programdan Ukrayna’ya 2014 yılında 300 milyon euro ayrılmıştı.