AB-Mercosur ticaret antlaşması müzakereleri gecikecek

Avrupa Birliği (AB) ile Latin Amerika’daki Mercosur üyesi ülkeler arasındaki serbest ticaret antlaşması müzakerelerinin önümüzdeki yıl da süreceği bildirildi. 

Brezilya, Arjantin, Paraguay ve Uruguay’ın üyesi olduğu Güney Amerika’daki ortak pazar örgütü Mercosur ile AB arasındaki ekonomik işbirliği müzakereleri sürüyor. İki kıta ülkeleri arasındaki serbest ticaret antlaşması müzakerelerindeki anlaşmazlık noktalarının giderilemediği bildiriliyor.

AB adına müzakerelere katılan heyetin karşılıklı önerilerin daha iyi incelenmesi için zaman talebi üzerine müzakerelerin önümüzdeki yıl da süreceği öğrenildi. Bu bilgi her iki taraf adına müzakerelerde yer alan heyet üyelerince doğrulandı.

Heyetlerin yaptıkları önerilerde yapılacak ‘iyileştirmelerin’ beklenmesine karar verilirken, antlaşmanın ilanının bu yıl içinde olmayacağı kesinleşti.

AB heyetinin özellikle Fransa ile İrlanda’nın karşı çıktığı Güney Amerika ülkelerinden tarım ürünü ihracatının artışına dair itirazlarını öne çıkardığı ortaya çıkmıştı. AB heyeti, Güney Amerika’dan ithal edilecek sığır etine yönelik sınırlama getirilmesini istiyordu.

Venezuela’nın üyeliğinin askıya alındığı Mercosur’a Güney Amerika’nın en büyük ekonomisi Brezilya’nın yanı sıra Arjantin, Paraguay ve Uruguay üyeler. Bolivya’nın üyelik süreci devam ederken, diğer birçok Latin ülkesi ise gözlemci statüsünde.

Mercosur ülkeleri, tüm Güney Amerika’nın ekonomisinin beşte dördüne yakın bir kısmına sahipler.