İtalya açıklarında yüzlerce göçmen kurtarıldı

Kış mevsimine rağmen Libya üzerinden İtalya’ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin yüzlercesinin daha boğulmak üzereyken kurtarıldıkları bildirildi.

Halen en az 400 bin göçmenin Avrupa’ya geçmek için beklediği Libya’dan yola çıkarılan 3 ayrı bot ve teknede bulunan 250’yi aşkın göçmen kurtarıldı. Son iki gündeki operasyonlarda ise 230 göçmenin daha gemilere alındığı belirtiliyor.

Proactiva Open Arms adlı yardım kuruluşu tarafından yapılan çalışmalar sonucunda kurtarılan 7’si çocuk 134 göçmenin Sicilya’ya götürüldüğü öğrenildi. Avrupa Birliği (AB) tarafından insan kaçakçılarına karşı yürütülen Sophia Operasyonu kapsamında da dünden bu yana 230 göçmenin kurtarıldığı bilgisi verildi.

Libya’dan İtalya’ya bu yılın başından beri gelen göçmenlerin sayısının 120 bin olduğu duyurulmuştu. Bu yıl içerisinde çoğunluğu İtalya’ya gelenler olmak üzere 3 binin üzerinde göçmen ise ya boğularak yaşamını yitirdi ya da kayboldu.

İtalya hükümetinden bugün yapılan açıklamada, insan kaçakçılarıyla mücadele kapsamında iltica hakkı bulunan 10 bin kişinin Libya’dan uçaklarla getirtileceği duyurulmuştu. Bu işlemin 2018’de yapılacağı belirtilmişti.