İsviçre Konfederasyon Başkanlığına SP’li Berset seçildi

İsviçre Federal Konsey Başkanlığı’na Sosyalist Partili Alain Berset seçildi. 2018 yılı itibariyle Konfederasyon başkanlığı görevini devralacak olan Berset, İsviçre’yi uluslararası alanda temsil edecek.

Her yıl sistematik olarak değişen İsviçre Konfederasyonu başkanlığına 2018 yılı için Sosyalist Partili (SP) İçişleri Bakanı Alain Berset seçildi. Geçerli olan 210 Ulusal Parlamento ve Devlet Konseyi üyesi milletvekillerinin oyları arasından 190’nı almayı hak kazanan Berset, 2018 yılında İsviçre Federal Konsey Başkanlığı’nı yapacak. 1 Ocak 2018’ten itibaren yeni görevine başlayacak olan SP’li Berset, İsviçre’yi uluslararası alanda temsil edecek. Berset’in yardımcılığına ise 178 oyla UDC’li Ueli Maurer seçildi.

İsviçre’de her yıl aralık ayında sistemik olarak yapılan Konfederasyon başkanlığı seçimi ile görev süresi bir yılla sınırlı olmak üzere Konfederasyon Başkanı seçiliyor. İsviçre ulusal parlamento ve İsviçre Devlet Konseyi üyeleri bu secimi 8 kişilik İsviçre Federal Konsey üyesi bakanlar arasından bir isme layık görüyor. 1 yıl süreyle Konfederasyon Başkanlığına seçilen isim aynı zamanda bakanlık görevini de devam ettiriyor. Konfederasyon Başkanlığına seçilen isim diğer milletvekilleri ve konfederasyon üyesi bakanlardan fazla bir yürütme gücüne sahip olmazken, sadece uluslararası alanda İsviçre’yi temsil edecek bir konuma geliyor.