İsviçre’de salgına yakalanan mülteciler kampa geri gönderiliyor!

Cenevre’de mülteci kampında Covid-19 testi pozitif çıkan mülteciler, sağlıksız bir şekilde kaldıkları kamplara geri gönderilerek adeta ölüme terk ediliyor.

Covid-19 pandamesi dünyayı etkisi altına almaya devam ederken, salgından en çok etkilenen arasında dünyanın en zengin ve refah düzeyi en yüksek ülkeleri arasında gösterilen İsviçre’de yer alıyor. Federal Halk Sağlığı Ofisi’nin (OFSB) verilerine göre; bugün itibariyle ülkedeki vaka sayısı 22 bin 590, salgından kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısı ise 590. Kantonların verilerine göre ise, vaka sayısı 22 bin 164, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 820.

ÖLÜME Mİ TERK EDİLİYORLAR?

Gün geçtikçe yayılan salgından, ülkede savunmasız ve sağlıksız koşullarda yaşamak zorunda bırakılan mültecilerde etkilenmeye devam ediyor. Resmi olarak açıklanmasa da ülkedeki, birçok mülteci kampında koronavirüsü vakalarının yaşandığı edinilen bilgiler arasında. Yüzlerce mültecinin birlikte yaşamak zorunda kaldığı mülteci kamplarında bugüne kadar ciddi önlemler almayan yetkililer, adeta bu kamplarda yaşamak zorunda kalan insanları ölüme terk ediyor.

Çok sayıdaki sivil toplum kuruluşunun uyarılarına rağmen, yetkililer hala mülteci kamplarında nasıl önlemler alındığına yönelik bir açıklama yapmış değil.

TESTİ POZİTİF ÇIKANLAR KAMPA GERİ GÖNDERİLDİ

Covid-19 salgının en etkili olduğu kentlerden birisi olan Cenevre’de bulunan Tattes Mülteci kampında çok sayıda mültecinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Karantina altına alınması gereken mülteciler, tedavi edilmeden kaldıkları kampa geri gönderildi. ANF’ye konuşan mülteciler, salgın nedeniyle kampta hiçbir önlem alınmadığını ifade ederek, salgından korunmak için dezenfektenin bile verilmediğini söyledi.

TESTİ POZİTİF ÇIKAN KÜRT MÜLTECİ: NASIL KENDİMİZİ KORUYABİLİRİZ Kİ?

Koronavirüs testi pozitif çıkan mültecilerden biri de Kürdistanlı Mihriban Temizer. Gittiği hastanede yapılan test sonucu koronavirüsü teşhisi konan Temizer, tedavi altına alınmayarak kaldığı mülteci kampına geri gönderildi.

ANF’ye konuşan Temizer, koronavirüsü testi pozitif çıkmasına rağmen yüzlerce mültecinin kaldığı mülteci kampına geri gönderilmesine tepki gösterdi. Kendisiyle birlikte kampta kalan bazı mültecilere de koronavirüs teşhisi konduğunu söyleyen Temizer, “Testin pozitif çıkması nedeniyle tek kişilik odalarda kalmış olsak da bu çok tehlikeli. Her katta toplamda 12 kişi kalıyoruz. Bu 12 kişi için sadece bir tuvalet, banyo ve mutfak var. Ortak kullanım alanında nasıl kendimiz koruyabiliriz bilmiyorum. Yaşadığımız koşullar çok sağlıksız ve hiçbir önlem alınmıyor” dedi.

Kamp koşullarından kaynaklı kendisini karantina alıntına almasının imkânsız olduğunu söyleyen Temizer, “Mecburen, odamdan çıkıp, ortak kullanım alanı olan mutfağa, tuvalete veya banyoya gitmek zorundayım. Buda, diğer mülteciler için tehlike” diye ekledi.

Çok sayıda bloktan oluşan bu mülteci kampında toplamda aralarında çocuklarında bulunduğu 660 mülteci kalıyor.

AURAU’DA MÜLTECİLER KADERİNE TERK EDİLDİ

Öte yandan, Aurau kantonu yerleşkesinde bulunan Stein mülteci kampında kalan mültecilerde ANF’ye ulaştırdıkları fotoğraflarla, kamp koşullarına dikkat çekti. Kamp koşullarına yönelik bilgi veren M.T. adlı bir mülteci, kampta toplamda 60 kişinin kaldığını ifade ederek, kampta hiçbir yetkilinin bulunmadığını söyledi.

Salgına rağmen hala 5-6 kişilik küçük odalarda kaldıklarını ifade eden M.T, “Kamp, 3 kattan oluşuyor. Her katta yaklaşık 20 kişi kalıyoruz. Banyo, tuvalet ve mutfağı ortak bir şekilde kullanıyoruz. Yemek, içmek ve giyinmek için sadece haftalık olarak 63 frank gibi destekte bulunuyorlar. Salgın nedeniyle hiçbir önlem alınmadı. Kampta ne bir güvenlik görevlisi ne de bir yetkili var. Kampın sorumlusu sadece gün içerisinde belli saatlerde kampa geliyor. Kaldığımız koşullar çok sağlıksız, bu nedenle çok korkuyoruz. Yetkililerin önlem alması istiyoruz” diye konuştu.