İsveç'te DAİŞ ve Rus mafyası iç içe!

İsveç'te cihatçıların çalışmalarını mercek altına alan Doku adlı internet sitesi ve Expressen gazetesinin yaptığı ortak araştırma Rus mafyasıyla DAİŞ ve cihatçı grupların iç içe geçtiklerini gösterdi.

İsveç Güvenlik Polisi'nin (Säpo) araştırmaları en az 20 kişinin yer aldığı kriminal bir çetenin DAİŞ ve cihatçı örgütlerle yakın ilişki içinde olduklarını ortaya koydu.

Bunlar arasında Suriye'de DAİŞ saflarında savaştıktan sonra İsveç'e dönüş yapan en az 4 kişi yer alıyor. Örgütün liderlerinden biri olan Viktor Gaziev, İsveç Güvenlik Polisi tarafından gözaltına alındı.

Çoğunluğu Çeçenistan'dan gelen ve Rus vatandaşı olan DAİŞ'lilerin mafya ile ilişkileri 2015 yılında İsveç Güvenlik Polisi'nin yaptığı fiziki ve teknik takip sırasında ortaya çıktı.

Polis, Çeçenistan'da Rusya'ya karşı savaşan ve cumhurbaşkanlarının koruması olarak görev yapan aşırı İslamcı olarak bilinen 36 yaşındaki “cihatçı”yı yakın takibe aldı. Otomobiline dinleme cihazı yerleştirdi.

PARA KARŞILIĞI CİNAYET İŞLEYECEKLERDİ

2 Temmuz 2015 günü söz konusu kişinin bir arkadaşıyla para karşılığı cinayet işlemeye hazırlandığı tespit edildi. Polisin dinleme kayıtlarına göre arkadaşı koruma olarak adlandırılan 36 yaşındaki “cihatçı”ya kriminal yaşam sürse de İslam’ın kurallarına “uygun davrandığı” için teşekkür ettikten sonra şunları kaydetti:

“Mesela biz bu adamı otomatik silahla öldürürsek bunun için bir kamyon dolusu para alacağız. İnsan Allah’ın emrini yerine getirmeli. Bizim için önce İslam’ın buna izin verip vermediğini, suç olup olmadığını bilmemiz önemli. Eğer bunu para için yapıyorsam inancımın buna izin verip vermediğini bilmeliyim.”

KAFA KESEREK CİNAYETE DAHA FAZLA PARA

Polis, dinleme kayıtlarından söz konusu kişilerin cinayeti kafa keserek gerçekleştirmeleri halinde daha fazla para alacakları bilgisine de ulaştı.

Säpo, söz konusu kişilerin cinayeti gerçekleştireceklerine emin olmasından polisin Ulusal Operasyon Bölümü'ne (NOA) harekete geçme talimatı verdi. Stockholm'un Solna semtinde yakalanan 4 kişi cinayete hazırlık suçundan tutuklandı. Daha sonra da ceza aldı.

Doku ve Expressen gazetesinin yaptığı araştırmalar DAİŞ ile birlikte çalışan çetenin hırsızlıktan ağır şiddet suçu işlemeye kadar pek çok kriminal eylem gerçekleştirdiklerini gösterdi.

Gelecek Araştırmaları Enstitüsü'nde kriminolog olarak görev yapan Amir Rostami, söz konusu çetenin bir yandan şiddeti savunan bir ideolojiye sahipken diğer yandan da kriminal çevrenin olanaklarından yaralandığını ve şiddeti bir sermaye gibi kullandığını söyledi.

KRİMİNAL ÇETELER DİNCİ UNSURLARA KARIŞTI

Bu tip çetelerin diğer dini gruplara kıyasla daha kolay silah ve patlayıcı temin etme imkanlarının olmasından dolayı daha tehlikeli olduklarına dikkat çeken Rostami, “Kriminalitenin ideolojik gerekçesi olması gerekmez. Bu karışım Kafkasya'dan gelen çetelerden sonra oluşmadı. 2000'li yılların başından beri bunun embriyonunu, kriminal çetelerin dinci unsurlara karıştığını görüyoruz” dedi.

RUSYA CİNAYET SUÇUNDAN İADESİNİ İSTİYOR

Rusya, çetenin liderlerinden biri olan 36 yaşındaki Viktor Gaziev'in cinayet suçundan arandığını belirterek iadesini istedi. Gaziev'in İsveç'te hırsızlık, çalıntı malların satılmasına aracılık ve silah kaçakçılığı yapmak suçundan sabıkası bulunuyor.

Gaziev Mayıs ayında İsveç Güvenlik Polisi'nin DAİŞ ile ilişkisi olan imamlara yönelik başlattığı operasyonda göz altına alındı. Gaziev'le aynı operasyonda göz altına alınan ve Selefi görüşleri yaygınlaştırmak ve DAİŞ'a eleman kazandırmakla suçlanan Gävle ilindeki Al-Rashideen Camisi İmamı Abo Raad'la yakın ilişkisi bulunuyor.

6 DAİŞ'LIYA SINIR DIŞI KARARI

Säpo, aralarında Gaziev ve Abo Raad'ın da bulunduğu 6 kişiyi “terör eylemlerini özendirmekle” ve “ülkenin güvenliğine yönelik tehdit oluşturmakla” suçluyor ve sınır dışı edilmelerini istiyor.

İsveç Göçmen Bürosu, DAİŞ'lı oldukları şüphesiyle gözaltında tutulan 6 kişiden aralarında Gaziev'in de bulunduğu 5 kişinin sınır dışı edilmesini kararlaştırdı.

Göçmen Geri Gönderme Merkezi'nde tutulan Gaziev ve diğer imamlar, sınır dışı edilme kararına itiraz etti.