İspanya Katalonya’daki polislerini çekiyor

Katalonya'da 1 Ekim referandumu nedeniyle İspanya merkezi yönetimin gönderdiği takviye polis güçleri geri çekilmeye başladı.

İçişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, Eylül sonunda gönderilen polis ve sivil güvenlik elemanları 30 Aralık'a kadar Katalonya'dan çekilecek.

Geri çekilme işlemi Çarşamba günü başladı. El Pais gazetesi, bu güçlerin sayısının 10 bin olduğunu yazdı.

1 Ekim'de yapılan bağımsızlık referandumuna müdahale için gönderilen polisler, seçim bürolarına şiddet kullanarak girmişti.

Birçok seçim bürosu polis tarafından zor kullanılarak kapatılmıştı. Merkezi hükümetin temsilcisi bir hafta sonra polis şiddetinden dolayı özür dilemişti.

Katalonya özerk bölgesinin kendi polis gücü ve askeri bir kolluk teşkilatı olan Guardia Civil güçleri var. Ancak bunlar sınırlı yetkilere sahip.

Referandum ve tek taraflı bağımsızlık ilanı ardından muhafazakar merkezi hükümet Katalonya idaresine 27 Ekim'de el koymuştu.

Parlamento ve hükümet feshedilerek, 21 Aralık'ta seçime gidilmesi kararlaştırılmıştı. Bağımsızlıkçı partiler seçimler yeniden parlamentoda çoğunluğu elde ettiler. Seçimler muhafazakar Mariano Rajoy hükümetinin izlediği baskıcı politikaların iflası olarak değerlendirildi.