İspanya işgale karşı çıkan Katalan seçilmişleri hedefliyor

Katalonya’da aylardır işgalci gibi bulundurduğu polis güçlerini çekme kararı alan İspanya hükümeti, bağımsızlık yanlısı ve İspanyol işgaline karşı çıkan seçilmişlere yönelik tutuklamalara devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta zorla dayattığı Katalonya bölgesel parlamento seçimlerinden İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un başında olduğu Halk Partisi’nin (PP) ağır yenilgiyle çıkması ardından bağımsızlık yanlılarına yönelik sindirme operasyonları sürüyor.

İŞGALE KARŞI ÇIKAN SEÇİLMİŞLERE ‘NEFRETE TEŞVİKTEN’ TUTUKLAMA

Parlamento seçimlerinde seçilen birçok Katalan siyasetçi hapiste tutulurken, dün de iki yerel seçilmişin tutuklandığı bildirildi. Katalonya Yüksek Adalet Mahkemesi’nden yapılan açıklamada, Reus Belediye Meclisi’nin bağımsızlık yanlısı Halk Birliği Adaylığı Partisi (CUP) üyesi iki kişi tutuklandı.

Marta Llorens ve Oriol Ciurana adlı seçilmişlere yönelik suçlamalar da ifade özgürlüğüne dahi saygı gösterilmediğinin işareti. İki seçilmişin 1 Ekim bağımsızlık referandumu sonrasında İspanyol polisinin Reus şehrini terk etmesi gerektiğini savunan bir manifestoyu imzalamakla suçlandığı bildiriliyor.

Llorens ve Ciurana’nın savcılık tarafından ‘halkı kin ve nefrete teşvik’ gibi bir suçlamayla karşı karşıya kaldıkları öğrenildi.

1 Ekim referandumu öncesi ve sonrasında İspanya’nın ek olarak gönderdiği 10 bini aşkın polis ile Katalonya’daki diğer polisler halka yoğun bir biçimde saldırmışlardı. Polis şiddetinden dolayı sadece yargıya başvuran Katalanların sayısının 260 civarında olduğu biliniyor.

Merkezi hükümet dün Katalonya’ya takviye olarak gönderilen 10 bin polisin geri çekilmeye başlandığını duyurmuştu.

TÜM BASKILARA RAĞMEN BAĞIMSIZLIK YANLILARI KAZANMIŞTI

1 Ekim referandumunu on binlerce polis gücüyle engelleyen İspanya hükümeti, katılımın yüzde 43’te kalmasını sağlamıştı. Oy kullanabilen seçmenlerin yüzde 90’ının ‘evet’ oyu verdiği referandum sonrasında 27 Ekim’de Katalonya Parlamentosu tarafından bağımsızlık ilan edilmitşi. İspanya merkezi hükümeti ise, tüm özerk kurumları ve parlamentoyu feshetmişti.

Bu karar uyarınca 21 Aralık’ta yenilenen seçimlerde bağımsızlık yanlısı partiler galip çıkmış ve 135 sandalyeli Katalonya Parlamentosu’nda 70 sandalye kazanmışlardı.