İskandinav ülkelerinde aşırı soğuk hava dalgası

İsveç, tüm İskandinav ülkelerini etkileyen aşırı soğuk hava dalgasında Çarşamba günü kuzeyde -43,6°C ile son 25 yılın en düşük Ocak ayı sıcaklığını kaydetti.

İsveç ulusal meteoroloji ajansı SMHI'den Mattias Lind, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Bu, İsveç'in 1999'dan bu yana gördüğü en düşük Ocak ayı sıcaklığı" dedi. 

Aynı zamanda, İsveç'in kuzeyindeki Kvikkjokk-Årrenjarka istasyonunda ölçülen bu hava değerinin "ölçümlerin başladığı 1888 yılından bu yana bu bölgede kaydedilen en düşük sıcaklık" olduğu belirtildi.

İskandinav ülkelerindeki diğer bazı istasyonlardaki termometreler Çarşamba günü -40°C'nin altında sıcaklıklar gösterdi. Bu soğuk hava dalgası, trafik problemlerine, elektrik kesintilerine ve su borularının donmasına neden oldu.

Bölge, zaten düşük sıcaklıklara alışkın olmasına rağmen, otobüs şirketlerini faaliyetlerini askıya almaya zorladı ve yerel demiryolu şirketi 'Vy', İsveç'in Umeå şehrinin kuzeyinden geçen tüm tren seferlerini birkaç günlüğüne iptal etti.

Öte yandan, İsveç'in kuzeyindeki Kiruna belediyesinde, Çarşamba günü sabah 10 ile öğleden sonra 4 arasında dışarı sıcaklığın -41°C olduğu bir dönemde yaklaşık 800 ev elektriksiz kaldı.

Bu aşırı soğuk dalgası, Finlandiya'da da etkisini gösterdi. Laponya bölgesinin kuzeyinde Salı akşamı -38.7°C ile mevsimsel rekor düşüklük kaydedildi ve demiryolu trafiği aksadı. Tampere kentinde su borularının donması nedeniyle yaklaşık 300 kişi sularından mahrum kaldı.

Norveç'te ise başkent Oslo'da sıcaklıkların bu hafta sonu -27°C'ye kadar düşebileceği öngörülüyor. Yoğun kar yağışı nedeniyle okullar kapanırken, uçuşlar iptal edildi. Danimarka'da ise kar fırtınası nedeniyle ambulansların ulaşmakta güçlük çekmesi üzerine ordu göreve çağrıldı.

Aşırı hava olayları ile küresel ısınma arasındaki bağlantıyı inceleyen Dünya Hava Durumu Atfı (WWA), iklim değişikliğinin bir sonucu olarak aşırı soğuk olaylarının dünya çapında olasılık ve yoğunluk bakımından azaldığını belirtiyor. Bu durum, küresel ısınma eğilimiyle çelişmiyor; aksine, havanın doğal değişkenliği her an aşırı soğuklar ve kar yağışını mümkün kılıyor.