İran: Yaptırımlar organize suçlarla mücadeleye zarar veriyor

İran, ABD’nin nükleer üretimi gerekçesiyle uyguladığı ekonomik yaptırımların ‘terörizm ve kriminal suçlarla mücadeleye’ zarar verdiğini iddia etti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump tarafından İran’a yönelik ekonomik yaptırımlar devam ederken, İran konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) götürmüştü.

BMGK’de ‘terörizm ve organize suçlarla mücadele’ konulu bir tartışmada söz alan İran’ın BM nezdindeki büyükelçisi, yaptırımların bu mücadeleye zarar verdiğini savundu.

“Teröristler ve uyuşturucu kaçakçılarıyla mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız” diyen İran Büyükelçisi Takht Revanşi, İran’ın bu konuda uluslararası toplumun yardımına muhtaç olduğunu söyledi.

İran’a yönelik ABD yaptırımlarının ‘terörizm ve organize suçlarla mücadele’ üzerinde olumsuz etkileri olduğunu iddia eden Revanşi, “Bu tür yaptırımlar uygulayan ülkeler, politikalarının uyuşturucuyla mücadeleye dönük çabaların etkinliğini ciddi oranda zayıflatıyorlar” diye konuştu.

İranlı büyükelçi, Irak ve Suriye’ye yönelik askeri destek veya yardımlarının ise bu ülkelerin ‘en tehlikeli terörist gruplara’ karşı mücadele kapsamında olduğunu ve talebin bu ülkelerin yönetimlerinden geldiğini ekledi.

İran’ın nükleer programını uluslararası denetime açan ve karşılığında ekonomik yaptırımları kaldıracak 2015 Nükleer Anlaşması, ABD, Rusya, Çin, Fransa, Britanya ve Almanya ile Avrupa Birliği’nin (AB) müzakereleri sonucu kabul edilmişti. Ancak 2017’de göreve gelen Donald Trump, anlaşmanın ‘oldukça kötü’ olduğunu savunmuş ve Mayıs 2018’de çekilme kararı almıştı.

Trump’ın anlaşmadan çekilmesi ve Avrupa ülkelerinin Amerikan yaptırımları karşısında yetersiz kalması sonucu Tahran yönetimi de anlaşmanın şartlarına uymayacağını duyurmuştu. İran rejimi, düşük oranda zenginleştirilmiş uranyum miktarı konusunda anlaşmada yer alan miktarın aşıldığını ilan etmişti.