İran, uranyumu yüzde 5 zenginleştirmeyi öngörüyor!

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in bir danışmanı, uranyumu “barışıl amaçlarla” yüzde 5 oranında zenginleştirebileceklerin uyarısında bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, zenginleştirilmiş uranyum oranının, nükleer anlaşmada belirlenen yüzde 3.6 sınırının üzerine çıkaracaklarını açıklamıştı. Ruhani, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarına yanıt olarak bu tedbiri açıklamıştı.

Hameney’in uluslararası işlerden sorumlu danışmanı Ali Ekber Velayeti, uranyum “barışçıl faaliyetleri için gerektiği kadar” arttırılacağını söyledi.

Velayeti, Hamaney’in internet sitesinde yayınlanan bir mülakatta “Buşehr nükleer reaktörü için yüzde 5 oranında, tamamen barışçıl bir hedef için zenginleştirilmiş uranyuma ihtiyacımız var” dedi.

Mevcut durumda tek aktif olan santral, ülkenin batısındaki Buşehr santrali olarak dikkat çekiyor. Santral, Rusya’dan getirilen yakıtla çalışıyor ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından yakından denetleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Mayıs 2018’te nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesi ardından, anlaşmanın geleceği tehlikeye girdi. İran yönetimi de, Trump’ın kararından bir yıl sonra 8 Mayıs’ta bazı taahhütlerini askıya aldı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 2015’te imzalanan nükleer anlaşmanın imzacılarına, taahhütlerine uyması için 7 Temmuz’a kadar süre vermişti.

İran Cumhurbaşkanı, Avrupalı imzacı ülkelerin anlaşmaya sadık kalmaları durumunda, İran’ın da anlaşma kapsamında kalacağını sözlerine eklemişti.

Cumhurbaşkanı, 7 Temmuz’a kadar sözler tutulmazsa Arak reaktöründeki faaliyetlerin yeniden başlayacağı ve uranyumun yüze 3,67 oranında zenginleştirileceğini açıklamıştı.