İran-Suudi krizi Lübnan’ı kaosa sürüklüyor

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Suudi Arabistan'da açıkladığı istifası ardından sessizliğini bozdu. Hariri, Suudi Arabistan'da ev hapsinde olmadığını, özgür olduğunu savundu.

Hariri, 12 Kasım Pazar günü, sahibi olduğu Future TV'ye konuştu. Riyad'daki evinde mülakat veren Hariri, önümüzdeki günlerde Lübnan'a dönmeye hazır olduğunu söyledi.

Söyleşi sırasında ihtiyatlı konuşmaya çalışan Hariri, bir buçuk saatin ardından istifa meselesinden bahsetti. Pozitif bir şok yaratmak ve kendi güvenliğini temin etmek için istifa ettiğini söyleyen Hariri, bir kez daha İran'a seslendi.

Hariri, "Lübnan, İran'ın müdahaleleri ve bu müdahaleleri pratikleştiren bir siyasi hareketle böyle devam edemez" dedi.

Hizbullah'a seslenen Hariri, "Bizim istediğimiz, Lübnan'ın çıkarlarıdır ve bizim çıkarımız, birlik olmamızdadır. Bunun için bir ulusal birliğe ihtiyaç var" diye konuştu.

Hariri istifasını açıkladığı sırada İran ve Hizbullah'ın Lübnan'da hakimiyet kurduğu ve kendisine yönelik bir suikastten endişe ettiğini söylemişti.

Karşıtları ise Suudi Arabistan'ın Hariri'yi istifaya zorladığı ve ev hapsine aldığını iddia etmişti. Hariri, Suudi Krallığı'nda özgür olduğunu savunarak "Eğer yarın seyahat etmek istersem, edebilirim" dedi.

Çok yakında Lübnan'a döneceğini belirten Hariri, Lübnan Cumhurbaşkanı ile görüşmek ve resmi olarak istifasını sunmak istediğini sözlerine ekledi.

Hariri'nin istifası, iki bölgesel rakip olan İran ile Suudi Arabistan arasındaki gerilimin bir sonucu olarak yorumlanıyor.

Bahreyn, Suriye ve Yemen'den sonra Lübnan, her iki gücün nüfuz savaşının sahası haline geldi. Lübnan'ın her an yeniden istikrarsızlığın hakim olduğu bir cepheye dönüşmesinden endişe ediliyor. Suudi yetkililer ve veliaht prens, Hariri'nin Hizbullah ve İran'a kafa tutamadığı değerlendirmesinde bulunuyor.

Bazı iddialara göre Suudi Arabistan, Hariri'yi iktidardan indirerek, Hizbullah ile birlik hükümetine son vermek ve bu partiyi zayıflatmak istiyor. Zira Riyad'a göre eğer Lübnan Hizbullah ve İran'ın hakimiyeti altına girerse, Suudi Krallığı zayıflayacak.

Riyad, başta Hariri'nin partisi Gelecek Hareketi olmak üzere Lübnan'a mali destek sağlıyor. Hariri'nin 2005 yılında suikast sonucu öldürülen babası eski Başbakan Refik Hariri, Suudi Krallığı'nda inşaat sektöründe servet elde etmişti.

Hariri'nin eline istifa mektubunu verenin de Suudi veliaht prensi Muhammed bin Salman olduğu belirtiliyor.

Suudi Arabistan'ın yaptığı hesaplar ve İran'ın bölgede artan faaliyetleri, Lübnan'ı giderek gerilimin merkezine taşıyor.