İran, Fransa’nın anlaşmayı kurtarma çabalarını selamladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un diplomatik danışmanı Emmanuel Bonne Tahran’a ziyarette bulundu. İranlı yetkililer, Fransa’nın nükleer anlaşmayı kurtarmak için gösterdiği çabaları selamladı.

İrna haber ajansına göre, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musavi, “Fransa’nın gerilimleri düşürmek ve anlaşmayı hayata geçirmek için oynadığı rolü selamladı.” Sözcü, “Fransa, anlaşmayı koruma çabalarına katılıyor” dedi.

Daha önce Haziran ortasında da Tahran’ı ziyaret eden Bonne, bu kez nükleer anlaşma konusunda yaşanan gerilimleri yatıştırma amacıyla ziyaret gerçekleştirdi.

ABD’nin ekonomik yaptırımlarının ağır etkisini hisseden İran, 2015’te Viyana’da imzalanan nükleer anlaşma kapsamındaki bazı taahhütlerini kaldırmaya başladı.

ABD’nin Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinden bir yıl sonra, İran rejimi de 8 Mayıs’tan itibaren her 60 günde, aşama aşama bazı kararları askıya aldı. Tahran, anlaşmanın Avrupalı imzacılarını ABD yaptırımlarını aşabilmek için verdiği sözleri tutmaya zorluyor.

Tahran yönetimi son olarak Pazartesi günü yaptığı açıklamada nükleer anlaşmada belirlenen uranyum zenginleştirme sınırı olan yüzde 3.67’nin üzerine çıktıklarını bildirdi. Zaman kazanmaya çalışan Avrupalılar anlaşmanın tamamen bozulmaması için, ortak komisyonu acilen toplantıya çağırdı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu da ABD’nin talebiyle bu Çarşamba günü toplanma kararı aldı.