İran, Azerbaycan sınırında tatbikat başlattı

İran kara güçleri, ülkenin kuzey batısında, Azerbaycan sınırı yakınında tatbikat başlattı.

Resmi medyada yer alan görüntülerde çok sayıda tank, obüs ve helikopterlerin karadaki hedefleri vurduğu görüldü.

Devlet televizyonuna konuşan Kara Kuvvetler Komutanı General Kiyumar Heydari, “İyi komşuluk ilişkilerine saygı duyuyoruz ama bölgede Siyonist rejim unsurları ve İslam Devleti (DAİŞ) teröristlerini hoş görmeyeceğiz” dedi.

Heydari bu ifadelerle Azerbaycan ile İsrail arasındaki iyi ilişkilere gönderme yaptı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Pazartesi günü bir Türk ajansına verdiği mülakatta, İran askeri tatbikatının şaşırtıcı olduğunu savundu. Aliyev, “Her ülke kendi toprakları üzerinde herhangi bir askeri tatbikat yapabilir Ama neden şimdi ve neden bizim sınırımızda” dedi.

İran ile Azarbaycan 700 kilometre dolayında bir sınırı paylaşıyor ve iyi ilişkilere sahip. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Said Hatibzadeh, Aliyev’in tepkisine verdiği yanıtta İran’ın “kendi ulusal güvenliği için gerekli gördüğü tüm tedbirleri alacağını” söyledi.

Eylül 2020’de Yukarı Karabağ’da Ermenistan ile hafta savaşa tutuşan Azerbaycan son yıllarda özellikle İsrail ve Türkiye tarafından silahlandırıldı. Tahran Kasım 2020’de başta “Sünni cihatçılar” olmak üzere “tüm yabancı savaşçıların” bölgeden çekilmesini istemişti. Ayrıca İran’da Azeri dilini konuşan 10 milyon dolayında kişi yaşıyor.