İran: ABD yaptırımları kaldırırsa, anlaşmayı kabul etmeye hazırız

İran Dini Lideri Ali Hamaney'in danışmanı Ali Şamkani çarşamba günü NBC News'e yaptığı açıklamada, İran'ın yaptırımların derhal kaldırılması karşılığında ABD ile nükleer programı konusunda bir anlaşmayı kabul etmeye hazır olduğunu söyledi.

NBC News web sitesine göre Ali Şamkani, İslam Cumhuriyeti'ne yönelik tüm ekonomik yaptırımların derhal kaldırılması karşılığında İran'ın hiçbir zaman nükleer silah üretmeyeceğini, yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum stoklarından kurtulacağını, uranyumu yalnızca sivil kullanım için gerekli düzeyde zenginleştireceğini ve uluslararası denetçilerin süreci denetlemesine izin vereceğini söyledi.

Amerikan kanalının haberine göre Şamkhani, bu koşulların yerine getirilmesi halinde İran'ın bugün bir anlaşma imzalamayı kabul edip etmeyeceği sorusuna “evet” yanıtını verdi. 

NBC News'e göre İranlı yetkili, “Bu hala mümkün. Amerikalılar söylediklerini yaparlarsa, ‘yakın gelecekte durumu iyileştirecek’ daha iyi ilişkiler kurabileceğimiz kesin” dedi. 

Çarşamba günü Donald Trump, nükleer konuda bir anlaşmaya varmayı umduğunu söylerken ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının katı bir şekilde uygulanması çağrısında bulundu.

Salı günü İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Taht-Ravançi, ABD ile görüşmelerin henüz ayrıntıya girmediğini söyleyerek, uranyum zenginleştirme seviyesine geçici sınırlamalar getirilmesini kabul etmeye hazır olduğunu söylemişti.

İran halihazırda uranyumu 2015 nükleer anlaşmasında belirlenen %3.67'lik sınırın çok üzerinde %60 oranında zenginleştirirken, askeri kullanım için %90 oranında zenginleştirmesi gerekiyor. Bölünebilir madde stokları Batılı güçler için endişe kaynağı olarak ifade ediliyor. 

12 Nisan'da başlayan görüşmeler, İran ekonomisini felç eden yaptırımların kaldırılması karşılığında, Tahran'ın her zaman reddettiği nükleer silah edinmesini engellemek üzere tasarlanmış yeni bir anlaşma imzalanmasını amaçlıyor.

2015 yılında İran ile Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, Çin, Rusya ve ABD arasında imzalanan nükleer anlaşma, İran’ın nükleer faaliyetlerini sınırlandırması karşılığında uluslararası yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu. Ancak, ABD’nin 2018’de Donald Trump döneminde anlaşmadan tek taraflı çekilmesiyle bu metin fiilen geçersiz hale geldi.