İki Kore’nin görüşmelerinde talepler ve hedefler

Kuzey ve Güney Kore’nin üst düzey yetkilileri arasındaki ilk görüşmeler dün yapıldı. İki ülke arasındaki askerden arındırılmış alandaki ‘ateşkes köyü’ olarak da bilinen Panmunjom’da yapılan görüşmelerin oldukça ‘sakin’ geçtiği duyurulmuştu.

Güney Kore adına Birlik Bakanı Cho Myung-gyon’un katıldığı görüşmelerde Kuzey Kore adına ise Barışçıl Yeniden Birlik Komisyonu başkanı Ri Son-gwon yer aldı.

Görüşmelerde açıklama yapan Kuzey Kore Temsilcisi Ri Son-gwon, iki ülke halkına 16 Şubat’taki Kore Yeni Yılı vesilesiyle ‘güzel hediyeler’ vermek istediklerini söylerken, müzakerelerin uzun sürebileceğine dikkat çekti. Ri, müzakerelerin samimi ve dürüstçe yapılmasıyla önemli sonuçlar alınabileceğini kaydetti.

Güney Koreli Bakan Cho Myung-gyon ise, Kore halkının iki ülkenin barışını büyük umutlarla beklediğinin altını çizdi.

Görüşmeler öncesinde Kuzey Kore lideri Kim Yong-un, Güney Kore’de 9-25 Şubat tarihleri arasında yapılacak kış olimpiyatlarına bir delegasyonun katılabileceğini duyurmuştu. Güney Kore ile müzakerelere başlamayı kabul ettiği 1 Ocak’taki konuşmasında Kim, geçtiğimiz yılın aksine yeni yıla daha az gerginlikle başlanacağını göstermişti.

AİLELERİN GÖRÜŞEBİLMESİ İSTENDİ

Dünkü görüşmelerde Güney Kore olimpiyatlarına katılma talebi Kuzey Kore’li heyet tarafından dile getirilirken, ulusal komite üyeleriyle birlikte atletler, sanatçılar, gözlemciler ve taraftarlar ile gazetecilerin bu ülkeye gönderilebilmesi istendi.

Güney Kore ise buna karşılık 1950-1953 arasındaki Kore Savaşı sırasında birbirlerinden koparılan ailelerin üyelerinin birbirlerini ziyaret edebilmesi talebini dile getirdi. Bu ziyaretlerin Kore Yeni Yılı olan 16 Şubat’ta kış olimpiyatları esnasında yapılması isteniyor.

GERGİNLİĞİ AZALTMAK İÇİN ASKERİ MÜZAKERELER DE BAŞLAYACAK

İki ülke heyetinin görüşmeleri sonrasında yayınlanan bir bildiride ise, Kuzey ve Güney Kore’nin son aylarda artan gerginliği azaltmak için askeri yetkililer arasındaki görüşmeleri de başlatacakları duyurulmuştu.

Kuzey Kore heyeti, 2016 yılında iki ülkenin askeri yetkilileri arasındaki iletişimi sağlayan kırmızı telefon hattının yeniden işlevsel hale getirildiğini ilan etti. Söz konusu bu hat, Şubat 2016’da dönemin Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin Kuzey Kore’nin Kaesong sınır kentindeki tek işbirliği projesi olan sanayi bölgesini kapatmasına misilleme olarak işlevsiz hale getirilmişti.

Bu sanayi bölgesinde 1998 yılından bu yanaki Güney Kore devlet başkanlarının Kuzey’e açılma politikaları kapsamında kurulmuştu.

GÖRÜŞMELERLE KİM NE HEDEFLİYOR?

İki Kore arasındaki görüşmelerde hangi tarafın ne hedeflediği sorusu da merak ediliyor. Gözlemciler, geçtiğimiz yıl bir nükleer ve en az 3’ü kıtalararası olmak üzere çok sayıda füze denemesi yapan Kuzey Kore’nin Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarından çıkış yolu olarak müzakereye geçtiğini tahmin ediyor.

Kuzey Kore son olarak 29 Kasım’da Hwason-15 adlı kıtalararası füzeyi ‘başarılı bir şekilde’ denediğini ilan etmiş ve bu denemeyle vurucu bir nükleer güç oluşturma noktasında tarihi bir adım atıldığını savunmuştu.

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Yong-un, 1 Ocak’ta 70’inci kuruluş yıl dönümü vesilesiyle yaptığı konuşmada da, 2018 yılının ekonominin ‘daha özgür bir temele oturtulması’ için önemli olduğunu söylemişti. BM tarafından kabul edilen ve Kuzey’le ilişkilerini uzun yıllardır kesmeyen Çin’in dahi onayladığı yaptırımlar nedeniyle Pyongyang yönetiminin zorda olduğu tahmin ediliyordu.

GÜNEY KORE HALKININ DÖRTTE ÜÇÜ BARIŞI İSTİYOR

Komünist Kuzey Kore ile Güney Kore arasında 1953’te fiilen sonlandırılsa da halen bir barış antlaşmasının olmadığı savaşın sonlandırılmasına dair güney kesiminde ciddi bir halk desteği olduğu biliniyor.

Güney Kore’de yapılan son bir ankete göre, halkın yüzde 75’i Kuzey Kore ile barışın sağlanmasını istiyor. Devlet Başkanı Moon Jae-in de halkın bu desteğini arkasına alarak Kuzey’le görüşmeleri yürütüyor.

Ancak yine de Güney Kore’de özellikle muhafazakar kesimler Pyongyang yönetiminin barış taleplerinin samimi olmadığını savunuyor. Muhafazakar Joongang llbo gazetesine göre, Kuzey Kore, uluslararası yaptırımlar nedeniyle zorlanan ekonomisini düzeltmeye ve zaman kazanmaya çalışıyor.

Bu iddiaya göre, Kuzey Kore’nin tamamlamak istediği nükleer projesini sona erdirebilmek için zamana ihtiyacı var ve Güney’le müzakereler yoluyla bu zamanı kazanıyor.