İki Kore arasında müzakere ihtimali: Çin memnun, ABD şart koştu

Kuzey ve Güney Kore arasındaki görüşmelerin başlamasına yönelik olumlu açıklamalar devam ederken, ABD, nükleer programı dışlamayan müzakereleri tanımayacağını duyurdu.

Kuzey Kore’nin nükleer ve kıtalararası füze programlarına yönelik gerginlikte son günlerde müzakere ihtimali yeniden belirmişti.

ÇİN DE GÖRÜŞMELERE DESTEK VERDİ

Yeni yıl mesajında Güney Kore’yle diyaloğa açık olduğunu duyuran Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Yong Un’a cevap veren Seul yönetimi de görüşmeleri başlatma çağrısında bulunmuştu. Güney Kore’li Birlik Bakanı Cho Myong-gyon, Kuzey Kore ile şartsız görüşmeye hazır olduklarını söyledi.  

İki Kore arasındaki bu yakınlaşmaya Çin Halk Cumhuriyeti de destek verdiğini duyurdu. Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, müzakerelerin gerginliği azaltma ve Kore yarımadasını ‘nükleer silahlardan arındırma’ konusunda faydalı olacağını söyledi.

ABD NÜKLEER PROGRAMI BİTİRMEYEN MÜZAKERELERİ CİDDİYE ALMAYACAK

Güney Kore’nin bu açıklaması ardından Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) görüşmelere ilişkin uyarı yapıldı. ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki büyükelçisi Nikki Haley, Kuzey Kore’nin nükleer programını sonlandırmasını öngörmeyen müzakereleri tanımayacaklarını ilan etti.

İki Kore arasındaki müzakerelerin amacının nükleer programın sonlandırılması olması gerektiğinin altını çizen Haley, aksi takdirde görüşmeleri ciddiye almayacaklarını vurguladı.

Kuzey Kore’yi yeni bir füze denemesi yapmama konusunda uyaran Haley, aksi halde ‘daha sert önlemlerin’ alınması gerekeceğini sözlerine ekledi.

KİM YONG UN NÜKLEER PROGRAMDAN VAZGEÇMEYECEK

Yeni yıl mesajında Güney  Kore ile diyaloğa açık olduğunu duyuran Kuzey Kore lideri Kim Yong Un, ülkesinin atletlerinin Güney Kore’de yapılacak kış olimpiyatlarına katılabileceğini de dile getirmişti. Ancak Kim, ülkesinin nükleer başlık üretimini durdurma gibi bir niyetinin olmadığını ve ‘masasında ABD’yi vuracak füzeleri’ ateşleyecek bir düğmenin olduğunu söylemişti.