Çin’den Rohingya sorununun çözümü için 3 aşamalı plan

Çin Halk Cumhuriyeti, Myanmar’da yüz binlerce kişinin göç etmesine yol açan iç savaşın sonlandırılmasına ilişkin olarak hazırladığı bir planı taraflara sundu.

Ağustos sonunda Myanmar ordusu ile Müslüman azınlık Rohingyalılar arasında örgütlenen Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA) arasında şiddetlenen çatışmalarda 830 bin kadar kişi Bangladeş’e göç etti.

Sorunun çözümü için Asya ve Avrupa ülkelerinden dışişleri bakanlarınını katılımıyla bugün Myanmar’ın başkenti Naypyidaw’da başlayan görüşmeler ise yarına kadar sürecek.

Toplantı öncesinde komşu ülke Çin tarafından sunulan bir planda tarafların öncelikli olarak ateşkes ilan etmeleri isteniyor. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin sunduğu planda, ikini olarak ise Bangladeş’te bulunan 800 bini aşkın Rohingyalının ülkeye geri dönüşünün sağlanması öngörülüyor.

Çin’e göre sorunun köklü çözümü ise ancak üçüncü aşamada mümkün olabilecek. Buna göre, Arakan adı verilen bölgedeki yoksulluğun öncelikli olarak çözümü öneriliyor. Çin, yoksulluğun bölgedeki temel sorun olduğuna inanırken, kimi taraflar ise ‘Müslümanları yok etmeye’ yönelik bir savaş olduğu propagandasını yapıyor.

Çatışmalar nedeniyle Bangladeş’e sığınan 800 bini aşkın Rohingya halkının zor şartlarda yaşadığı ve her an salgın hastalıkların başlayabileceği uyarıları yapılmıştı.