Çevrimiçi dolandırıcılık: Myanmar 40 bin şüpheliyi Çin'e iade etti

Çin medyasına göre Myanmar 2023 yılında kendi topraklarında büyük ölçekli telefon ve internet dolandırıcılığına karıştıkları şüphesiyle 40.000'den fazla kişiyi Çin'e iade etti.

Genellikle Myanmar sınırındaki bölgelerde bulunan bu suç grupları, özellikle orada çalışmaya zorlanan ve Çin'deki yurttaşlarını dolandıran Çin vatandaşlarından oluşuyor.

Myanmar cuntasının başlıca silah tedarikçilerinden biri olan Çin, Myanmar'daki yetkililere defalarca çağrıda bulunarak, uzmanlar tarafından yılda milyarlarca avro gelir getirdiği söylenen bu pazara son vermelerini istedi. 

Çin devlet televizyonu CCTV'nin Cuma günü yayınladığı habere göre "Ağustos ayından bu yana telefon ve internet dolandırıcılıklarının sayısı giderek azaldı". 

CCTV, "Burma'daki tüm tarafların güçlü işbirliği sayesinde, 2023 yılında (bu dolandırıcılıklara) karıştığından şüphelenilen toplam 41 bin kişi Çin'e teslim edildi" dedi.

Kasım ayında Myanmar cuntası, Shan Eyaletinin (Kuzey Myanmar) kuzeyinde, Çin sınırına yakın Laukkai'de faaliyet gösteren çevrimiçi dolandırıcılık merkezlerinin lideri olduğu iddia edilen iki kişiyi tutukladığını açıklamıştı. 

Bu bölge, uyuşturucudan kumarhanelere kadar her türlü kaçakçılığın yaygınlaştığı kanunsuz bir bölge olarak kabul ediliyor. Ağustos 2023'te BM, en az 120 bin kişinin Myanmar’daki çevrimiçi dolandırıcılık merkezlerinde çalışmaya zorlandığını tahmin ediyordu.