Yapay Zeka düşünceyi okuma yolunda ilerliyor

Dış dünya ile iletişim kuramayan kişiler için söz ve düşünceyi deşifre eden nöro-protezler geliştiriliyor. Bir ileri aşaması ifade edilmeyen düşünceleri de deşifret etmek.

Science et Avenir dergisi “Evet, Yapay Zeka sözden mahrum kalan felçli kişilerin bir gün dış dünya ile iletişim kurmasını sağlayacak” diye yazdı.

Bilim dergisinde nörobilimler uzmanı gazeteci Elena Senders ve 20 minutes gazetesinden Romain Goulames, Amerikalı öncü çalışmaların Yapay Zeka sayesinde nöronsal sinyallerden hareketle eş zamanlı olarak cümleleri bir bütün halinde deşifre ettiğini belirtti.

Bu araştırmaya tümü epilepsi hastası ve beyin elektroları taşıyıcısı dört gönüllü katıldı. Bunlar kortikal aktivitelere bağlı bir algoritma tarafından tanınan bir dizi cümleyi yüksek sesle tekrarladı. Facebook tarafından fınanse edilen Kalifornayalı ekip, kullanılan Yapay Zeka’nın beyinden gelen cümleleri gerçek zamanlı olarak yüzde 97 doğrulukla çözebildiğini kanıtlayan çalışmalarını Mart 2020’de yayınlamıştı. Bu doğruluk düzeyi bir rekor olarak değerlendirildi.

Ancak araştırmacılar daha ileriye giderek, söylenmeyen ama sadece düşünülen cümleleri de tespit etmek istiyor. Daha şimdiden çok sayıda ekip bu çalışmaya dahil olmuş durumda.

İNSAN DİLİ KULLANIMDAN DÜŞECEK Mİ?

Facebook’un dışında Space X’in kurucusu ve Tesla’nın patronu Elon Musk da, tıpkı Avrupalı proje BrainCom gibi beyin implantları ile ilgileniyor. Ellon Musk, Mart ayında insan dilinin 5 ila 10 yıl içinde kullanımdan düşeceği öngörüsünde bulunmuştu. Musk, Neuralink olarak adlandırılan beyin implantlarına dikkat çekerken, bunların beynimizin her hangi bir alanı ile etkileşim kurabileceğini ve örneğin, görme ile ilgili sorunların iyileşmesine yardım edebileceğini ifade etmişti. Musk, implantın prensipte “beyinde iyi gitmeyen her şeyi tamir edebileceğini” söylerken, ikinci planda ise bu minyatür aletin insan dilini aşmayı bile sağlayabileceğini sözlerine eklemişti. Musk’a göre her ne kadar “duygusal nedenlerle konuşmaya devam edebileceksek de konuşmaya ihtiyacımız olmayacak.”

TELAFİ EDİLMİŞ İNSAN

Tüm bu projeler, etik sorgulamalara da yol açıyor. Gazeteci Elena Sender’e konuşan Fransa’nın Grenoble kentindeki nöroteknoloji ve ağlar laboratuvarında filozof Eric Fourneret, “onarılmış insan” ve “arttırılmış insandan” sonra üçüncü bir kategori ilan “telafi edilmiş insanın” ortaya çıkmak üzere olduğuna dikkat çekti.