Rusya kendi uzay istasyonunu kuracak

Rusya, 2025 yılına kadar kendi uzay istasyonunu kurma niyetinde olduğunu açıkladı. Bu açıklama Rusya’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılabileceği şeklinde yorumlandı.

Rus uzay ajansı Roscosmos Başkanı Dmitri Rogozin, Telegram üzerinde yaptığı açıklamada “Yeni Rus yörünge istasyonu için ilk temel modül halihazırda yapım aşamasındadır” dedi. Rogozin, “Hedef, 2025’te yörüngeye göndermeye hazır olmasıdır” diye ekledi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov, pazar günü yaptığı açıklamada Moskova’nın kendi özgün istasyonunu inşa etmeye yoğunlaşmak amacıyla 2025’ten itibaren Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan çekileceğini belirtmişti.

Ancak Roscosmos AFP’ye yaptığı açıklamada durumu altan alarak istasyonun teknik durumu temelinde kararın 2024’ten sonra alınacağını bildirdi.

Moskova, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun mevcut modülleri ile “pratikte artık ömrünü doldurduğunu” savunuyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun Rus segmentinin uçuş direktörü Vladimir Soloviey, yörüngesel laboratuvarın ömrünün 2030’a kadar uzatılabileceğini ancak 2025’ten sonra kusurların çığ gibi gelmesini beklemek gerektiğini ifade etti.

Borisov, pazartesi günkü açıklamasında istasyonun yaşlanma durumunun “felaket” habercisi olduğunu belirterek, “Kozmonotların yaşamını tehlikeye atamayız” dedi.

Borisov’a göre gelecekteki Rus uzay istasyonu, Ay’a doğru uçuşlar için ara transfer noktası görevi görmek için Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan daha yüksek bir yörüngeye yerleştirilebilir.