Japon uzay aracı çok yüksek bir isabetle iniş yaptı

Japon uzay ajansı (Jaxa), küçük Japon SLIM uzay aracının " Moon Sniper" lakabının hakkını verdiğini ve geçtiğimiz cumartesi günü Ay'a hedefinden 55 metre uzağa yüksek bir isabet derecesi ile iniş yaptığını açıkladı.

Jaxa, perşembe yaptığı açıklamada "SLIM sorunsuz ve yüksek bir hassasiyetle iniş yapmayı başardı (...) ve iniş noktasının hedefe olan uzaklığı 55 metre olarak teyit edildi" dedi.

Ay'ı Araştırmak için Akıllı Lander (SLIM) projesinin başkanı Shinichiro Sakai, uzay aracı inişinin son birkaç on metresinde onu hedefinden biraz uzaklaştırabilecek bir motor sorunu yaşamamış olsaydı daha da doğru bir şekilde inebileceğini söyledi.

Jaxa, ABD, SSCB, Çin ve Hindistan'dan sonra Dünya'nın doğal uydusuna başarıyla iniş yapan beşinci ülke olan Japonya'nın bu tarihi Ay inişinin ilk görüntülerini de yayınladı.

Japonya'nın başarısının bir dezavantajı oldu: SLIM inişten hemen sonra güneş panellerini kullanamadı. Jaxa, olası bir yeniden başlatma için aracın pillerini korumak üzere üç saatten kısa bir süre sonra güç kaynağını kesmek zorunda kaldı.

Jaxa, Ay'ın iniş bölgesinde Güneş'in açısı değişip güneş ışınlarının fotovoltaik panellerine ulaşmasına izin verdiğinde SLIM'i yeniden başlatabilmeyi umuyor.

Jaxa, "Mevcut tahminlerimize göre, sondanın faaliyetlerini 1 Şubat'a kadar yeniden başlatmaya hazırlanıyoruz" dedi.

1969'da Amerikalılar tarafından Ay'a atılan ilk insan adımından 50 yıldan fazla bir süre sonra, Dünya'nın doğal uydusu bir kez daha küresel bir yarışa konu oluyor.

Amerikan Artemis programı, kısa bir süre önce Eylül 2026'ya ertelenen Ay'a astronot gönderme projesini, daha uzun vadede orada kalıcı bir üs inşa etme hedefiyle gerçekleştirmeyi planlıyor. Çin'in de benzer rakip projeleri var.

Japonya'nın Ay'a ilk iki iniş girişimi kötü sonuçlanmıştı. 2022'de Amerikan görevi Artemis 1'de bulunan Omotenashi adlı bir Jaxa sondası uzaya fırlatıldıktan kısa bir süre sonra ölümcül bir batarya arızası yaşamıştı.

Geçen yıl ise genç Japon özel şirketi Ispace'e ait bir Ay aracı, yumuşak bir inişin en önemli aşamasını kaçırarak Ay yüzeyine çakılmıştı.

Ay'a ulaşmak, büyük uzay güçleri için bile muazzam bir teknolojik zorluk olmaya devam ediyor: NASA ile sözleşme imzalayan özel Amerikan şirketi Astrobotic de ocak ayı başlarında ilk uzay aracını Ay'a indirmeyi başaramadı