Büyük bir Antarktika buz sahanlığı beş yıl içinde parçalanabilir

Bilim insanları, Antarktika’da bir buz rafının önümüzdeki beş yıl içinde parçalanabileceğini söyledi. Parçalanırsa, buzulun deniz seviyesinin yükselmesine katkısı yüzde 25′e kadar artabilir.

Bilim insanları dün düzenlenen Amerikan Jeofizik Birliği toplantısında, Antarktika’da kritik bir buzul tutan bir buz rafının önümüzdeki beş yıl içinde parçalanabileceği konusunda uyardı.

Florida büyüklüğündeki Thwaites Buzulu, küresel yıllık deniz seviyesi artışının yaklaşık yüzde 4′ünden zaten sorumlu. Uydu görüntülerine göre buzul, yüzeyinde yeni tespit edilen çatlaklar ve tüm raf boyunca büyük bir kırılma nedeniyle bozulmaya karşı savunmasız bir buz rafında oturuyor.

Kısmen insan kaynaklı iklim değişikliğinin körüklediği daha yüksek okyanus sıcaklıkları, doğudaki buz sahanlığını aşındırıyor. Bilim insanları, raf parçalanırsa, buzulun deniz seviyesinin yükselmesine katkısının yüzde 25′e kadar artabileceğini söyledi.

Antarktika’daki buz kaybı son yıllarda daha da kötüleşiyor ve araştırmalar küresel  ısınmanın sanayi öncesi seviyelerin yaklaşık üç santigrat derece üzerine çıkması durumunda tehlikeli miktarda deniz seviyesinin oluşacağını gösteriyor. Dünya zaten bir santigrat derece ısınmayı aştı.

Toplantı sırasında bilim insanları, rafın zayıf ve güçlü kısımlarını hedeflediklerini ve kırıkların buz boyunca “zikzak” bir yol alacağı ve nihayetinde rafın beş yıl gibi kısa bir sürede kırılmasına neden olacağı sonucuna vardıklarını söyledi.

NASA uydu verilerine göre, küresel deniz seviyeleri, esas olarak Grönland ve Antarktika’daki erimeden kaynaklanan mevcut yörüngede 2100 yılına kadar 0.61 ila 1,82 metreye kadar yükselecek. Ancak bilim insanları, tahminlerin iklim değişikliğinin deniz seviyesinin yükselmesi üzerindeki etkisini hafife aldığı konusunda uyardı.