ABD’de deney amaçlı primat kullanımı arttı

Hayvanların bilimsel deneylerde kullanımına karşı kamuoyunda oluşan büyük tepkilere rağmen, ABD’de şaşırtıcı bir şekilde primat kullanımının arttığı gözlendi. En fazla etkilenen hayvan ise Hint şebeği olarak dikkat çekiyor.

National Institute of Health (NIH) tarafından yayınlanan bir rapora göre, primatlar üzerinde araştırma talebi yıldan yıla farklılık gösteriyor. ABD’de, en fazla hayvanın 21 tesisteki laboratuvarlarda deney konusu olduğu belirtiliyor.

Bu tesislerde 15 farklı hayvan türü sağlık araştırmaları için yetiştirilirken, en fazla kullanılan hayvanın Hint şebeği olduğu ifade ediliyor.

Rapora göre 2013 ile 2017 yılları arasında, araştırma için kullanılan primatların yüzde 65’ini Hint şebeği oluşturuyor. Bu türü, yüzde 15 ile yengeç yiyen şebek, yüzde 5.5 ile babun maymunu ve son olarak yüzde 3.1 ile Callithrix maymunu takip ediyor.

Raporda, ABD’de 2013’ten bu yana insan olmayan primat kullanımında genel olarak artan bir eğilim olduğuna dikkat çekiliyor. Özellikle 2016 yılında çok sayıda Hint şebeğinin kullanıldığı, ancak bir sonraki yıl bunda bir düşüş gözlendiği kaydediliyor.

ABD Tarım Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan yıllık raporlara göre, 2017 yılında tam olarak 75 bin 825 primat araştırma için kullanılırken, bu sayı 2016’da 71 bin 188, 2015’te 61 bin 950 olarak kayda geçti.

NIH’in öngörülerine göre bu artış gelecek beş yıl da devam edecek. Bununla birlikte 2015 yılında deney için kullanılan kedi sayısı 19 bin 932’den 2017’de 18 bin 146’ya çıktı. Köpeklerin araştırma için kullanılmasında da artış gözlendi. 2015 yılında 61 bin 101 köpek kobay olarak kullanılırken, 2017’de bu sayı 64 bin 707’ye çıktı.

Bio-Tıp topluluğu, alternatif teknikler bularak ve primatlara daha seçici yaklaşarak, araştırmalarda hayvan kullanımını azaltma taahhüdünde bulunmuştu ancak Science dergisine göre son rakamlar insanları kör bir şekilde ne kadar yararlı olduğunu düşünmeden endişe verici bir şekilde değerlendirmelerde bulunuyor.

NIH ise insan olmayan primatların, bulaşıcı hastalıklar, sosyalleşme araştırmaları, bilişim araştırmaları veya davranış bilimleri, üretim biyolojisi, yaşlanma ya da sinir bilimleri gibi çok sayıda alanda temel modeller olduğunu belirtiyor. 9 Ağustos 2017’de Pharmacology Research & Perspective dergisinde Avustralyalı bilim insanları, mevcut durumda araştırmalar için hayvanlardan tamamen vazgeçmenin çok sorunlu olduğunu iddia ediyordu. Bilim insanları, alternatif teknik var olsalar da, hayvanların kullanımı önüne geçmek için henüz yeterli düzeyde olmadığını savunuyor.