Çin’de Covid-19 aşısı maymun üzerinde etkili oldu!

Çin’de Covid-19 salgınına karşı geliştirilen bir aşı maymunlar üzerinde denendi. Aşının maymunda etkili olduğu açıklandı.

İlaç sektörünün devlerinden Sinovac Biotech tarafından yapılan açıkalmaya göre Covid-19 hastalığına neden olan virüsün etkisiz patojen unsurlarının kullanıldığı aşı, sekiz Hint şebeğine uygulandı. Maymunlar üç hafta sonra yapay bir şekilde enfekte oldular.

Çinli laboratuvar, deneysel aşının ilk kez geniş bir şekilde maymunları koronavirüse karşı koruduğunu belirtti.

Sonuçları bioRxiv sitesinde yayınlanan araştırmaya göre, “Yüksek dozda aşı alan dört maymunun akciğerlerinde, virüsün bulaşmasından 7 gün sonra herhangi bir virüs izine rastlanmadı.”

Daha düşük düzeyde aşının verildiği diğer dört maymunun organizmasında virüs sayısının yüksek olduğu ancak buna rağmen maymunların hastalığa direnebildikleri kaydedildi.

Bu sonuçların bilim topluluğu tarafından onaylanması için yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.

Özel bir borsa olan Nasdaq’da hisse senetleri olan Sinovac şirketi, 16 Nisan’dan bu yana insan üzerinde de aynı aşının klinik testlerini yapıyor. Şirket, bu konuda herhangi bir yorum yapmayı reddediyor.

Twitter üzerinde bir açıklamada bulunan New York’taki Icahn Tıp Okulu viroloğu Florian Krammer, “Deneysel aşı konusunda, klinik öncesi ilk ciddi verileri görüyorum” dedi. Londra College Üniversitesi’nden Lucy Walker ise “Sorun, bu korumanın ne kadar uzun süreceği ile ilgilidir” dedi.

Amerikan Moderna laboratuvarı da eş zamanlı olarak Mart ortasında deneysel bir aşı için ilk klinik denemelere başladıklarını duyurmuştu.