Zilan ve Haziran şehitleri Stockholm'de anıldı

30 Haziran 1996 günü Dersim'de gerçekleştirdiği fedai eyleminde şehit düşen Zeynep Kınacı ve Haziran ayında şehit düşen gerillalar İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen bir etkinlikte anıldı.

Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin dernek lokalinde düzenlendiği etkinlikte Şehit Aileleri Komisyonu adına bir konuşma yapan Havar Bawer, Haziran ayının Kürt Özgürlük Hareketi ve Kürt halkı açısından taşıdığı önemi ele aldı.

Kürt halkının kazanımlarının Zilan başta olmak üzere tüm Kürdistan şehitleri sayesinde elde ettiklerini belirterek “Onlara layık olmak için Zilanların kararlığıyla mücadele etmeliyiz” dedi.

Amara Kadın Meclisi'nden Ayşe Göktepe, Haziran ayında Kürt Özgürlük Hareketinin büyük kazanımlar elde ettiği gibi aynı zamanda Zilan gibi en değerli savaşçılarını yitirdiğine dikkat çektikten sonra “Zilan 1996 yılına Kürt Özgürlük Hareketi'ne yönelik saldırılara dur demek için Dersim'de ilk kez bir fedai eylemi gerçekleştirdi” dedi.

ÖLÜME GİDERKEN BİLE YAŞAMI DÜŞÜNÜYORDU

Zilan'ın eylemi gerçekleştirmeden önce yazdığı mektupta sürekli yaşamaktan bahsettiğini hatırlatan Göktepe, “O ölüme giderken bile yaşamı düşünüyordu. Eylemini de yaşatmak için gerçekleştirdiğini söylüyordu. Onun gerçekleştirdiği eylem milyonlara ilham verdi. Zilan'ın çizgisini izleyen Leyla Güven ve binlerce tutsak bedenlerini ölüme yatırarak tecriti kırdı” şeklinde konuştu.

Göktepe, AKP-MHP faşizminin Kürtlerin kazanımlarını yok etmek ve iradelerini kırmak için Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarına sessiz kalan KDP yönetimini Türk devletiyle işbirliği yapmakta suçladı.

Beritan'ın (Gülnaz Karataş) 24 yıl önce KDP'nin teslimiyet, ihanet ve işbirliğine karşı fedai eylemi gerçekleştirerek ölümsüzleştiğine vurgu yaptı.

ZİLAN'IN YOLUNDAN YÜRÜYEN BİNLERCE ARKADAŞIMIZ VAR

Kürt Siyasetçi Rizgar Dersim, Kürt halkının yıllardan beri özgürlüğe hasret olan ve bağımsızlığı için mücadele eden bir halk olduğunu belirterek “Herkesin bu halk bitti ve geleceği yok dediği bir dönemde Zilan eylemiyle tarihi alt üst etti” dedi.

Özgürlüğün direnmeden ve savaşmadan kazanılmayacağının altını çizen Dersim, “Zilan'ın eyleminin üzerinden 24 yıl geçti. Bugün Zilan'ın yolundan yürüyen binlerce arkadaşımız var. Süreci iyi okuyan Leyla Güven tecritin kırılması için açlık grevine başladı. Sürece önderlik etti” şeklinde konuştu.

ZİLAN'IN KARARLIĞIYLA MÜCADELE ETMELİYİZ

Dersim, Zilan'ın eylemiyle özgür kadının sembolü olduğunu belirttikten sonra tüm Kürdistanlılara Zilan’ın kararlığıyla mücadeleye etmeleri ve Türk devletinin Güney Kürdistan'a yönelik işgal girişimlerine karşı direnişi yükseltmeleri çağrısı yaptı.

Amara Müzik Grubu, Ozan Gürsel Dayan'ın sazı eşliğinde Zilan için türkü ve marşlar söylerken Tiyatro Sanatçısı Serpil İnanç, Zilan için yazılan şiirleri okudu.

Kınacı ve yine bir fedai eyleminde şahadete ulaşan Sema Yüce'nin yaşam ve mücadelelerini konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Etkinlik “Şehit namırın”, “Be Serok Jiyan Nabê” ve “Jin jiyan azadi” sloganları atılmasıyla son buldu.