Avrupa ve Ermenistan’da Newroz kutlamaları

Yunanistan’ın başkenti Atina’ya bağlı Lavrio kasabası, İtalya’nın başkenti Roma, Fransa'nın Marsilya ve Montpellier kentleri ile Ermenistan’da Newroz kutlamaları gerçekleşti.

LAVRIO

Cuma akşamı Lavrio kasabasındaki Kürt kampında Newroz ateşi yakıldı. Newroz için yapılacak büyük etkinlik koronavirüs salgını nedeniyle iptal edilince, kamptaki mülteciler kendi aralarında iki güne yayılan Newroz kutlaması düzenledi.

Kamp PKK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ı posterleri ile donatıldı. Newroz ateşinin yakılmasıyla alkış ve ıslıklarla birlikte "Biji Newroz" sloganları atıldı. Yine meşalelerin de yakıldığı kutlamada gençler ateş üzerinden atladı.

ROMA

Karantinadaki İtalya’nın başkenti Roma’da da Kürtler Newroz ateşi yaktı. Ararat Kültür Derneği’nin bahçesinde ateş yakılırken, pankartlar açıldı.

Derneğin çevresinde yaşayan İtalyanlar da balkonlara ve pencerelere çıkarak alkış ve ıslıklarla kutlamaya destek verdiler. Kutlama yaklaşık üç saat sürdü.

ERMENİSTAN

Ermenistan’da da koronavirüs salgını nedeniyle Erivan’da planlanan kitlesel kutlama iptal edildi. Bunu üzerine küçük gruplar halinde Êzidî Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Oktomberyan ve Elegez bölgesindeki köylerde Newroz kutlamaları gerçekleşti.

Elegez bölgesindeki Dêrik Köyü’nde de gençler köyün yüksek tepelerinde ateş yakarak Newroz’u kutldı. Oktomberyan’a bağlı Araksê (Mîyasnîkyan) Köyü’nde köy sakinleri, bir araya geldiği köy meydanında yaktıkları ateş etrafında “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok Jiyan Nabe” sloganlar attı ve halaylar çekti. Bir konuşma yapan Kürdistan Komite Meclisi üyesi Milo Kalaşyan, Newroz’un Kürt halkının başkaldırı ve direnişlerinin sembolü olduğunu söyledi.

MARSİLYA

Fransa'nın Marsilya kentinde Devrimci Gençler Hareketi (TCŞ), Cuma akşamı bir araya gelerek ateş yaktı. YPG, YPJ, PKK ve TCŞ bayraklarının açıldığı kutlamada, halaylar çekildi ve havai fişekler atıldı. 

MONTPELLIER

Fransa'nın Montpellier kentinde ise Kürtler evlerinin balkonlarında ve bahçelerinde Newroz'u çeşitli şekillerde kutladı. Kutlama çoğunlukla ateşler yakılarak gerçekleşti.