‘Yeni bir Avrupa için oyunuzu kullanın’

Alman Sol Parti’nin AP seçimlerindeki liste başı adayı Özlem Alev Demirel “Yeni bir Avrupa mümkün. Irkçılığın yükseldiği bir dönemde sandığa giderek halkların eşitliğinden yana Sol Parti’ye oy vererek sahip çıkın” çağrısı yaptı.

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin maratonu bugün Hollanda ve İngiltere’de gerçekleşecek oy verme işlemiyle start alıyor. Almanya ve Fransa gibi AB’nin diğer kalabalık ülkelerinde ise sandıklar 26 Mayıs Pazar günü kurulacak. Bütün Avrupa ülkelerinde milliyetçi ve aşırı sağ popülist partilerin yükselişte olduğu bir dönemde Avrupa Parlamentosu’nun yeni renginin nasıl olacağı merak ediliyor.

Yüksel sağın alternatifi ise şüphesiz sol ve sosyalist partiler. AP’de nüfus yoğunluğundan dolayı 96 ile en fazla sandalyeye sahip olan Almanya’da ise gözler muhalefet partilerinden Sol Parti’de. 2014’deki seçimlerde AP’nin gruplarından Avrupa Birleşik Solu - İskandinav Yeşil Solu Grubunun üyesi Sol Parti 7 parlamenter çıkarmıştı. Bu kez toplam 22 ismi aday gösteren Sol Parti’nin liste başı adayları ise Özlem Alev Demirel ve Martin Schirdewan.

1984’te Malatya’nın Kürecik ilçesinde doğan Demirel, 5 yaşındayken siyasi bir mülteci ailenin çocuğu olarak Almanya’ya gelmiş. Ancak Demirel’in büyükanne ve büyükbabası zaten “misafir işçi” statüsüyle uzun yıllar önce Almanya’ya yerleşmiş. Genç yaşta Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDİF) gençliğinin federal yönetimine giren Demirel, işçiler ile diğer ezilen halkların mücadelesini savunduğu için Sol Parti’ye tercih ederek siyasete atılmış.

EŞİT VE ADİL BİR AVRUPA YARATMA MÜCADELESİ…

Seçimlere kısa bir süre kala Demirel, partilerinin seçim programını ANF’ye anlattı. Demirel, sosyal adaletin güçlü, silah ticaretinin olmadığı, mültecilerin Akdeniz’de boğulmadığı, halkların eşit olduğu bir Avrupa’yı yaratmak için yola çıktıklarının altını çiziyor. Kısacası Sol Parti yeni AP’de eşit ve adil bir Avrupa için mücadele edecek.

Savaş politikalarına karşısında durduğu ve demokrasi ile insan haklarını savunduğu için Sol Parti’yi seçtiğini belirten Demirel devamla şunları söyledi: “Sol ve sosyalist bir insan olarak bütün insanların kendi dilinde, kendi toplumuyla özgürce yaşayabilmesi için kendimi Sol Parti içinde buldum ve bu partinin değişik organlarında yer almaya başladım.”

Özellikle neden AP seçimlerinde adaylığını koyduğu sorusuna ise Özlem Alev Demirel şu yanıtı verdi: “Partimiz–demokrasi ve insan haklarından yana- bir Avrupa için de mücadele ediyor. Bu yüzden Avrupa Parlamentosu seçimlerinde adaylığımı koydum. Çünkü bize göre yeni Avrupa mümkün.” Avrupa’nın son dönemlerde silahlanmaya yöneldiğini, “Avrupa Birliği içinde zengin ve fakirler arasındaki uçurumun büyüdüğünü belirten Demirel devamla şunları söyledi:

“Akdeniz’de mülteci dramı yaşanıyor ve üstelik mültecileri boğulmaktan kurtaran insanlar da kriminilaze ediliyor. Avrupa’ya yeni mültecilerin alınmaması için Türkiye ile mülteci anlaşması imzalandı. Ancak görüyoruz ki Türkiye’de de insan hakları olmadığı, muhalefet ezildiği ve basın özgürlüğü olmadığı için insanların Avrupa’ya mülteci olarak geldiğini görüyoruz. Avrupa Parlamentosu’nda ele alacağımız konular bunlar olacak.”

‘AB’NİN ÇİFTE STANDART YAKLAŞIMI DEĞİŞMELİ’

Sol Parti olarak bütün Avrupa’da Kürtler gibi ezilen halklardan, mültecilerden ve ezilen işçilerden yana olduklarını ifade eden Demirel “Halklar için Avrupa Parlamentosu’na girerek mücadelemizi orada sürdüreceğiz” diye konuştu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ile cezaevlerindeki tutsakların öncülüğünde devam eden direnişe ilişkin ise Demirel Avrupa Birliği’nin çifte standart yaklaşımına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Örneğin AB her hangi bir insan hakları ihaleline sesini çıkartırken, fakat bu konuda sessiz kaldığını görüyoruz. AB hatta seyirci kalmakla yetinmiyor, Türkiye gibi anti-demokratik rejimlerle işbirliği yapıyor. Biz işte AP düzeyinde bunu değiştirmek için mücadele edeceğiz. İnsan haklarına sahip çıkmak Pazar günleri güzel konuşmalar yaparak olmaz, örneğin kriz bölgelerine silah satışını durdurarak insan haklarını savunabilirsiniz. Türkiye, Yemen ve Irak gibi kriz bölgelerine Almanya ile Fransa’nın silah satışlarını durdurmasını talep ediyoruz.”

HDP’nin eski eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın tutuklanması sırasında AB’nin Türkiye’yi sert şekilde eleştirdiğini hatırlatan Demirel, ancak AB yönetiminin bu sözleri unutarak Türkiye’ye milyarlarca Euro yardımda bulunduğuna dikkat çekti. AP adayı Demirel, Türkiye’ye akıtılan paraların ne mültecilere ve ne de diğer halklara bir yarar sağlamadığını, rejimin söz konusu paraları kendi çıkarları içinde harcadığını bildirdi.

‘OY HAKKI OLANLAR MUHAKKAK SANDIĞA GİTSİN’

Oy verme hakkı olan herkesin muhakkak AP seçimlerinde oy kullanmasını isteyen Demirel son olarak şu çağrıyı yaptı: “AP seçimlerinde oy verebilecek insanlarımız bilsinler ki oy kullanmak çok önemli. Özellikle ırkçılık ve milliyetçiliğin yükseldiği bir dönemde seçmenler de gidip insan haklarından, halkların eşitliğinden yana partilere oy vererek sahip çıkmaları gerekiyor.”