USDAW: Öcalan’a özgürlük

Britanya’nın en köklü sendikalarından 430 bini aşkın üyesi bulunan USDAW da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük kampanyasına desteğini açıkladı.

Britanya’da yürütülen “Freedom for Öcalan” isimli “Öcalan’a Özgürlük” kampanyası giderek büyüyor. Yüz binlerce üyesi bulunan çeşitli İngiliz sendikalarına ek olarak, yaklaşık 500 bin üyeli USDAW da Öcalan’a Özgürlük kampanyasına destek vereceklerini duyurdu. 

Dükkan, Dağıtımcı ve Müttefik İşçiler Sendikası USDAW 1947 yılında kurulan ve Britanya’nın en köklü sendikalarından biri. USDAW, ülke genelindeki 434 bin aktif üyesi ile mağaza çalışanları, fabrika ve depo çalışanları, şoförler, çağrı merkezleri, büro çalışanları, süt ve süt işleme, kasap ve et paketleyicileri, çamaşırhaneler ile perakende sektöründe çalışan yaklaşık 3 milyon işçiyi temsil ediyor. 

USDAW Sendikası, Avrupa’nın birçok yerinde bulunan büyük firma Tesco Marketler zinciri ile özel sektörde en büyük mutabakat anlaşmasına sahip ve üyelerinin yaklaşık 160 bini (üçte birinden fazlası) Tesco için çalıştırıyor. 

Morrisons, Sainsbury’s, Co-operative Group, Primark, Asda, Argos ve Boots ise USDAW ile ortaklık anlaşması imzalayan diğer şirketler. 

 

USDAW Genel Sekreteri John Hannet

BARIŞ İÇİN ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK 

Sendikanın Öcalan’a Özgürlük kampanyasına destek kararı yönetim kurulunda alındı. Bu kampanya, USDAW sendikal geçmişi boyunca dahil olduğu ilk kampanya olma özelliğini de taşıyor. USDAW Genel Sekreteri John Hannet tarafından yapılan yazılı açıklamada “Bölgede kalıcı barış ve çözüm için Sayın Öcalan’ın özgürlüğü büyük önem arzetmektedir. Bu nedenle Freedom for Öcalan kampanyasını büyük bir memnuniyet ile destekleyeceğiz” ifadelerine yer verildi. 

AÇIKLAMADA ÖNE ÇIKANLAR  

Sendika tarafından yapılan açıklamada “Ortadoğu ve Türkiye’de barışın ve huzurun sağlanabilmesi adına Abdullah Öcalan’ın adaletinin sağlanabilmesi yönünde yürütülen Öcalan’a Özgürlük kampanyasına tam destek veriyoruz. Sayın Öcalan adil yargılanmadı, itiraz hakkı gasp edildi ve 19 yılını hapiste geçirdi. Kürt halkına yönelik çok ciddi boyutlarda insan hakları ihlalleri yapılmaktadır ve bu derhal sonlandırılmalı ve deşifre edilmelidir. Öcalan’ın serbest bırakılması bölgede barışa ulaşmak için hayati öneme sahiptir. Bu kampanyaya destek vermekten memnuniyet duyuyoruz” ifadelerine yer verildi. 

İNGİLİZ SENDİKALAR ÖCALAN İÇİN SEFERBER

İmralı Adası’nda tecrit altında tutulan ve son 2 yıldır kendisinden haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için sürdürülen “Freedom for Öcalan/Öcalan’a Özgürlük” kampanyası Britanya’nın en büyük kampanyalarından biri haline geldi. “Freedom for Ocalan” kampanyası; 1,5 milyon üyesi bulunan İngiltere ve Galler’in en büyük sendikası olan Unite the Union ve 800 bin üyeli Genel İş Sendikası (GMB) tarafından Avam Kamarası’nda 2016’da yapılan bir açıklamayla start almıştı. 

Ülkenin ikinci büyük sendikası olarak 1.3 milyon üyeye sahip Unison Sendikası’nın da destek verdiği kampanyaya şimdiye kadar aralarında 200 bin üyeli İletişim İşçileri Sendikası CWU, 450 bin üyeli Öğretmenler Sendikası (NEA NUT), 400 bin üyeli Genel İş Sendikası (GFTU), 45 bin üyeli Tren Şoförleri Sendikaları ASLEF ve TSSA, 55 bin üyeli İtfaiyeciler Sendikası (FBU), 80 bin üyeli İskoçya Öğretmenler Sendikası (EIS), 80 bin üyeli Demiryolları, Deniz Taşımacılığı Sendikası’nın (RMT) da bulunduğu birçok örgütlü işçi sendikaları kongrelerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için aktif mücadele etme kararı aldı. 6 milyonu aşkın üyesi bulunan Britanya Sendikalar Konfederasyonu (TUC) da üye sendikalarının çağrılarına uyarak geçtiğimiz yıl gerçekleşen kongresinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için aktif çalışma kararı almıştı. Ayrıca 750 avukatı bir araya getiren Thompsons Solicitors da Öcalan’ın Özgürlüğü için yürütülen kampanyaya tam destek vermişti. 

DURHAM MİNERS ÖCALAN'A ADANDIN 

Öcalan’ın özgürlüğüne bir büyük destek de 134 yıldır kesintisiz olarak düzenlenen dünyanın en büyük işçi festivali Durham Miners Gala festivalinden gelmişti. Her yıl 220 bini aşkın kişinin katıldığı festival bu yıl Öcalan’ın özgürlüğüne adanacak. Temmuz ayında yapılacak festivalin tertip komitesi adına yapılan açıklamada, Öcalan’ın özgürlüğüne adacak festivalin ve festivalin ilham kaynağı Durham madencilerinin sendikal mücadele içinde faşizme karşı direnişte tarihi rol oynadığı, bu nedenle Öcalan’ın özgürlüğünün Durham Miners Festivali için büyük önem taşıdığı belirtildi. 

Kaynak: Yeni Özgür Politika