Türkiye'den İsviçre'ye ilticalar iki kat arttı!

2017 yılında İsviçre'ye sığınma taleplerinde ciddi bir düşüş yaşanırken, Türkiye'den gelen ilticacıların sayısı ise geçen yıla göre iki kat arttı.

2017'nin Ocak-Kasım ayları arasında toplam 793 Türkiye vatandaşının İsviçre'ye gelip sığınma talebinde bulunduğu açıklandı. Geçtiğimiz yıl aynı döneminde ise bu rakam 476'da kalmıştı. 2004 yılından bu yana ilk kez 2017'de Türkiye'den bu kadar yoğun ilticacının geldiği belirtildi.

Federal Mülteci Dairesi'nin istatistiklerine göre geçtiğimiz yıl Türkiye, İsviçre'ye gelen sığınmacıların ülkeleri listesinde ilk 10'a bile girmezken, bu yıl ilk dörtte girdi. Eritre, Suriye ve Afganistan'ın ardından en çok mültecinin geldiği ülke Türkiye oldu.

‘SAYILAR ERDOĞAN YÜZÜNDEN ARTTI’

İsviçre Mültecilere Yardım Kuruluşu'ndan Stefan Frey’ye göre Türkiye'den gelen sığınmacı sayısının bu kadar artmasının tek sorumlusu Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Frey, Türkiye'deki insanların Erdoğan rejimi yüzünden kaçtıklarını söyledi.

Devlet Göçmenler Dairesi'nden Jaquet von Sury de benzer bir görüşü dile getirdi. İlticacı sayısının iki kat arttığına dikkat çeken Sury "Türkiye'deki siyasi durum ile sığınmacı sayısının çokluğu arasında bir bağlantı olmalı" diye konuştu.

Federal Mülteci Dairesi'nin açıkladığı rakamlarda Kürtlere ilişkin bir bilgi yok. Çünkü İsviçre mültecileri etnik kökeni yerine geldikleri ülkelere göre kategorize ediyor. Ancak Türkiye'den sığınmacılarının çoğunun genç olması dikkat çekti. Türkiye kökenli ilticacıların sadece yüzde 30'u 34 yaş altı ve dörtte biri de 13 yaş altındaki çocuklar.

Ayrıca Türkiye vatandaşlarının sığınma başvurularında kabul edilenlerin oranı ise oldukça düşük. Ortalama 10 başvurudan sadece 3'ü kabul ediliyor. Bu yıl İsviçre'ye sığınanlar arasında eski Türk büyükelçi vekili Volkan Karagöz de vardı.

Genel olarak İsviçre'ye sığınma başvurusu yapanların sayısında düşüş yaşanıyor. Bu yılın Ocak-Kasım ayları arasında toplam 16.887 kişi sığınma başvurusu yaptı, bu rakamın 2017'nin sonuna kadar en fazla 18.500'e çıkması bekleniyor. Geçtiğimiz yıllarla karşılaştırıldığında 2010'dan bu yana ilk kez bu kadar sığınmacı İsviçre'ye gelmiş olacak.