Toronto’da işçiler ve Kürtler 1 Mayıs’ta buluştu

Kanada'nın Toronto kentinde Kürtler ve emekçiler, 1 Mayıs kutlamasında buluştu.

Ontario İşçi Federasyonu'nun çağrısıyla bir araya gelen çok sayıda Kanadalı sendika, sağlık çalışanı, iklim aktivisti, öğrenci, çeşitli dernekler ve Kürtler, 1 Mayıs dolayısıyla Kanada'nın Toronto şehrinde bir araya geldi.


Toronto Demokratik Kürt Meclisi'nin çağrısıyla alanda bir araya gelen Kürdistanlılar, Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etti.

Ontario İşçi Federasyonu'nun çağrısıyla Pazar günü Queen's Park'ta bir araya gelen işçiler ile Kürtler, ortak bir miting düzenledi. Çok şiddetli yağmura rağmen binlerce kişi alanda taleplerini dile getirmek için toplandı. Kanadalılar asgari ücret, uygun konut fiyatları ve ücretli hastalık günleri için taleplerini dile getirdi.

Kürdistanlılar, afiş ve sloganlarla Kürdistan'ın işgaline ve Kürtlere uygulanan kimyasal katliamlara dikkat çekti. Türk ordusunun Kürdistan'da kullandığı kimyasal bombalara dikkat çekmek için beyaz tulumlar giyen ve üzerine kan lekelerini temsil eden boyalar süren Kürtlerin eylemi Kanadalılar tarafından ilgi ile karşılandı.

TÜRK DEVLETİNİN KİMYASAL SALDIRILARI PROTESTO EDİLDİ

İngilizce hazırlanan 500 yüz bildiri alandaki katılımcılara dağıtıldı. Toronto Demokratik Kürt Meclisi adına sahnede konuşma yapan ve slogan atan Kürtler, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) tarafından, Güney Kürdistan'da Türk devleti tarafından defalarca kullanılan zehirli gazların soruşturulmasını talep etti. Devamında, Türk devletinin bariz bir şekilde neo-Osmanlı, yayılmacı bir politika izlediği ve tüm Kürdistan'ı işgal etmeyi hedeflediği kaydedildi.

'TÜRK DEVLETİNİN SALDIRILARI DAİŞ'E ARMAĞANDIR!'

Eylemdeki açıklamada, "Ancak AB ve ABD, Kürdistan'da bu çok yönlü ihlalleri bir NATO ortağı olan Türkiye'nin yaptığı gerçeğini görmezden gelmeyi tercih ediyor. Özellikle Suriye'deki Kürt demokratik güçlerine saldıran ve zayıflatmaya çalışan Türk ordusunun operasyonları, IŞİD'e bir armağandır. Bu yöntem, barbar terörist grubun yeniden canlanmasına yardımcı oluyor ve Türkiye, bölge ve dünya halklarına yönelik tehdidinin yenilenmesini kolaylaştırıyor" denildi.

Miting Kanadalı konuşmacıların taleplerini açıklamasıyla devam etti.