TEV-ÇAND sanatçılarından komplo protestosu

Kürt sanatçılar, 15 Şubat Uluslararası Komplosunun yıl dönümünde Hamburg’da protesto düzenledi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a kartpostal yolladı.

Mezopotamya Demokratik Kültür ve Sanat Hareketi (TEV-ÇAND), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik Uluslararası Komployu kınamak amacıyla Almanya’nın Hamburg kentinde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Hamburg Rote Flora’da organize edilen basın açıklamasında TEV-ÇAND üyeleri Salih Farqînî ve Leyla Ekinci ile Siyasetçi Cansu Özdemir komployu kınayan ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin son bulmasını talep eden açıklamalar yaptı.
Sanatçı Xemgîn Bîrhat ise, İmralı’ya kartpostal yollayarak “Önderliğimizin özgürlüğünü istiyoruz” dedi.

TEV-ÇAND adına yapılan açıklamad,a “10 Ekim 2023’te sivil toplum örgütü yöneticileri, demokratik kurum üyeleri, uluslararası aktivistler ve insan hakları savunucuları, siyasetçiler, sanatçılar ve akademisyenlerin başlattığı “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” kampanyasını desteklemek için burada toplandık. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Türk devletinin tecrit politikası ve uygulamasına son vermesi gerekir. Bu kampanyaya destek vermek için Amerika, Avrupa, Latin Amerika, Japonya, Filipinler, Avustralya’da ve dünyanın daha bir birçok merkezinde basın açıklamaları yapıldı. Bizler de Avrupa’daki Kürt sanatçıları olarak bu önemli ve haklı kampanyayı destekliyoruz.”

Die Linke Hamburg Eyaleti Grup Eşbaşkanı Cansu Özdemir de basın açıklamasında yer aldı. Cansu Özdemir, “Bizler tecrit politikasını protesto etmek için toplanmış bulunuyoruz. 20 yılı aşkın süredir hiçbir insan hakları anlaşmasında olmayan bir tecrit uygulanıyor. Strasbourg’daki İşkenceyi Önleme Komitesi de Abdullah Öcalan’a sağlık ve güvenlik hakkının çiğneyen tecridin sürdürülmesi karşısında tepki vermiyor. Sayısızca görüşmeye rağmen CPT kendi görevini yerine getirmedi” diye konuştu.

Sanatçı Salih Farqînî ise, “Önderliğimize yönelik geliştirilen bu kara günü kınıyoruz. Fikirleri tüm dünya tarafından kabul görüyor, üniversitelerde okutuluyor ama biz kendisinden hiçbir şekilde haber alamıyoruz. Biz de TEV-ÇAND olarak bu tecride dikkat çekmek ve protesto etmek istedik” ifadelerini kullandı.

Kevana Zêrîn ve TEV-ÇAND Üyesi Leyla Ekinci’nin de tecride ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne dikkat çeken konuşması sonrası, basın açıklamasına katılanlar olarak İmralı’ya kartpostal gönderildi.