TEV-ÇAND İsviçre’den ‘Özgürlük’ gösterisi

İsviçre Demokratik Kürt Kültür ve Sanat Hareketi, "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm" hamlesi kapsamında Zürih’te görsel eylem gerçekleştirdi.

İsviçre Demokratik Kürt Kültür ve Sanat Hareketi öncülüğünde, "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm" hamlesi kapsamında bir eylem gerçekleştirildi.

İsviçre’nin Zürih kenti Rathausbrückee meydanında düzenlenen eylem, Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir saygı duruşu ile başladı. 

İsviçre Kürt Kültür ve Sanat Hareketi adına Sanatçı Kawa Urmiyê, bir konuşma yaparak,  15 Şubat 1999'da emperyalist güçlerin komplosuyla Türk devletine teslim edilen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 25 yıllık esaret dönemini anlattı.

Abdullah Öcalan üzerinde 3 yılı aşkın süredir derinleştirilmiş bir tecrit uygulandığına ve bu zaman zarfında Kürt halkı olarak kendisinden hiçbir haber alamadıklarına dikkati çeken Urmiyê, "Bu yıl Önder Apo'nun özgürlüğünün sağlanması bakımından final yılı olacak. 10 Ekim 2023'de dünyanın dört bir yanından Kürt halkının dostlarının başlattığı hamle bu açıdan bizler açısından oldukça önemlidir. İsviçre'de yaşayan Kürt sanatçı ve aydınları olarak Kürt halkının dostlarının başlattığı bu hamleyi sahiplenecek ve hamleyi başarıya ulaştıracağız" diye konuştu.

Dünyanın dört bir yanından enternasyonalistlerin katılımıyla İsviçre’nin Basel kentinden Fransa'nın Strasbourg kentine yarın başlatılacak “Özgürlük Yürüyüşü”ne de işaret eden Kawa Urmiyê, "Önder Apo'nun özgürlük felsefesini sahiplenen dostlarımız Önder Apo'ya özgürlük talebini haykırmak için yürüyecekler" dedi. 

Urmiyê son olarak 17 Şubat günü milyonların özgürlük talebini dile getirmek için Almanya'nın Köln kentinde düzenlenecek merkezi eyleme katılım çağrısında bulundu.

Sanatçı Kawa Urmîye'nin konuşması sonrası TEV-ÇAND Avrupa ve Kevana Zêrîn'in eyleme ilişkin Almanca basın metni okundu.

Metni okuyan Kader Erdinç, Kürt kültürü ve sanatının özgürlüğünün Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünden ayrı tutulamayacağını vurguladı. Devamla ise şu ifadelere yer verdi: "Abdullah Öcalan kültür ve sanatın korunması ve savunulması için çalıştı. Doğaya, demokrasiye, kadına yönelik insani değerleri ön plana alarak ortaya çıkardığı bu perspektif tüm dünya halklarınca sahiplenildi.

10 Ekim 2023'te ilerici kadın ve gençlik hareketleri, sendikalar, sivil toplum örgütleri, insan hakları dernekleri, aydınlar ve aktivistler, "Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm" adlı küresel hamleyi başlatmak üzere bir araya geldi. Hamlenin odağında Türkiye'de ve tüm bölgede yeni bir barış sürecinin başlamasının ön koşulu olarak Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması yer alıyor. Ancak en acil talep, Sayın Öcalan'ın yaklaşık üç yıldır maruz bırakıldığı tecridin kaldırılmasıdır. Kampanyayı başlatmak için Avrupa, Latin Amerika, Güney Afrika, Kenya, Japonya, Hindistan, Bangladeş, Doğu Timor, Filipinler ve Avustralya'da 74 basın toplantısı düzenlendi.

Bizler, Avrupa'daki Kurdistanlı kültür emekçisi aydınlar, yazarlar, sanatçılar olarak demokrasiden yana herkesi bu haklı ve önemli hamleyi elimizden geldiğince sahiplenmeye çağırıyoruz.

Devlet şiddetinin, faşizmin ve ırkçılığın karşısında demokratik bir toplumun varlığını sadece özgür kültür ve sanat felsefesi sağlayabilir.

Hamlenin bir sonraki büyük ve önemli eylemi ise 17 Şubat 2024'te Köln'de Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için yapılan büyük gösteridir. Bizler buradan Köln eylemi  için çağrıda bulunuyoruz. Gelin hep birlikte sesimizi yükseltelim, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve Kürt sorununun barışçıl çözümü talebine varlığımızla destek verelim. Sesimizi, kalemlerimizi, müzik enstrümanlarımızı kullanarak yaratacağımız tek bir ses bile barış, özgürlük ve demokrasi için yaptığımız bu kampanyaya verilecek en büyük yanıt olacaktır."

Açıklama ardından İsviçre Kürt Kültür ve Sanat Hareketi bünyesinde oluşturulan gruplar tarafından govend, erbane ve tiyatro gösterimleri sahnelendi.

İsviçreliler tarafından ilgiyle karşılanan gösterimler sonrası müzik eşliğinde halay çekildi.