Tagesspiegel: PKK Almanya’da legal olmak istiyor

“Türkiye’nin Almanya’daki gücüne rağmen PKK legal olmak istiyor” başlığıyla PKK yasağının kalkması için bugün yapılacak başvuruya dikkat çeken Tagesspiegel gazetesi, Ankara-Berlin ilişkilerini zorlu bir sürecin beklediğini yazdı.

1993 yılından bu yana Almanya’da her türlü faaliyeti ve sembolleri yasaklanan Kürdistan İşçi Partisi (PKK), Almanya’da sayıları 1,5 milyonu aşan Kürtleri kriminalize eden bu yasağa karşı yasal bir süreç başlatıyor.

PKK adına bugün İçişleri Bakanlığı’na resmi başvuracak olan avukatlar Dr. Lukas Theune ve Dr. Peer Stolle, 29 yıllık yasağın kalkmasını talep edecek.

İçişleri Bakanlığı’na yapılacak başvuruya ilişkin her iki avukat, bugün başkent Berlin’de basın toplantısı düzenleyecek. Yaygın Alman medyasının da davet edildiği toplantıda avukatların, başvurunun ayrıntıları ile bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğine dair bilgileri Kürt ve Alman kamuoyuna açıklayacak.

‘YASAĞIN KALKMASI İÇİN ŞANS VAR’

PKK yasağının kalkması için yapılacak başvuru öncesi ülkenin günlük gazetelerinden Tagesspiegel “Türkiye’nin Almanya’daki gücüne rağmen PKK legal olmak istiyor” başlığıyla geniş bir haber-yoruma yer verdi. Hannes Heine imzasıyla yayınlanan haberde; PKK yasağının geçmişi ve son yıllarda yaşanan gelişmeler analiz edilerek, yeni başvurunun Berlin-Ankara ilişkilerini gereceği yorumu yapıldı.

Gazete, PKK’nin geçtiğimiz günlerde Olof Scholz başbakanlığındaki Federal Hükümet’e yaptığı “Yeni bir sayfa açmak istiyoruz” çağrısı ile KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık’ın 2015’te, 1990’lı yıllarda Almanya’da yaşanan şiddet olaylarından dolayı özür dilemesini hatırlattı. İktidar partisi CDU’nun liderlerinden Volker Kauder’un 2014’de PKK’nin Êzidi ve Hristiyanları DAİŞ’in katliamlarından kurtarmasından sonra sarf ettiği “PKK'ye silah yardımı yapılmalı” sözlerine de dikkat çeken gazete, ancak Alman yargısı ile güvenlik birimlerinin PKK’ye yaklaşımda değişikliğe gitmediğini yazdı.

Başvuruya ilişkin gazeteye konuşan PKK avukatlarından Dr. Peer Stolle ise, “Bu saçma sapan yasağın kalkması için bir şansın olduğunu görüyoruz. PKK’nin şu anda Almanya’da sadece sembol, bayrak ve propaganda ile gündemde, şiddet eylemi zaten hiç yok. Şayet İçişleri Bakanlığı başvurumuza olumsuz yanıt verirse Federal İdare Mahkemesi’ne gideceğiz” dedi.

“FEMİNİST BAKAN BAERBOCK PKK’Yİ ENGELLEMEMELİ”

Gazete, ayrıca avukat Dr. Stolle’nin “Feminist bir çizgide dış politika yürüten Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock PKK’yi engellememeli” sözlerini de öne çıkartarak Baerbock’un Kuzey ve Doğu Suriye’deki Özerk Yönetim’e yönelik tavrına dikkat çekti.

Gazetenin yorumunda daha önce Kuzey ve Doğu Suriye’de tutulan DAİŞ üyesi Alman vatandaşlarının Almanya’ya getirilme sırasında eski dışişleri bakanının “Yereldeki muhataplarımıza teşekkür ediyoruz” demekle yetindiği, Baerbock’un ise geçtiğimiz Mart ayında “Kürt Özerk Yönetim’e teşekkür ediyoruz” biçiminde açıklamada bulunduğu belirtildi.

‘TÜRK DİPLOMATLAR VE MİT HAREKETE GEÇECEK’

PKK’nin Avrupa Birliği’nin “Terörist Örgütler Listesi”nde yer almasına rağmen Fransa ve İsveç gibi ülkelerin PKK sembollerine genelde izin verdiği, ancak böyle bir duruma Almanya’da kesinlikle müsamaha gösterilmediğini yazan gazete, son olarak ismini açıklamak istemeyen eski üst düzey bir Alman bürokratın öngörüsüne yer verdi.

Güvenlik alanında uzman olan eski kadın bürokrat, PKK yasağının kalkması için yapılan başvurunun ardından Ankara yönetiminin harekete geçeceğini ve Almanya’nın karar almakta zorlanacağını ifade etti. Şu anda güvenlik uzmanı olarak çalışan eski bürokrat, Berlin’de Türk diplomatların daha fazla görüşmeler gerçekleştireceğini ve Türk istihbaratı MİT’in de Alman daireleri ve partilerini etkilemek için markaja alacağını belirtti.

‘TÜRK DEVLETİ 40 YILLIK SAVAŞTA BAŞARISIZ’

Eski bürokrat devamla, MİT’in Almanya’da güçlü şekilde örgütlendiğini belirterek, Tagesspiegel gazetesine şu değerlendirmede bulundu: “Türk devleti, Kürt bölgesinde 40 yıldır bir savaş yürütüyor ve bu savaşta başarısız. Bölgede PKK’ye devamlı bir sempati var. Belki Ankara başka bir siyaseti denemeli.”